Glasanje Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi odgođeno po drugi put

Prema informacijama koje je agencija Anadolu dobila iz izvora UN-a, Sjedinjene Američke Države (SAD) nisu pristale na nacrt rezolucije o kojem se zvanično trebalo glasati kasnije tokom dana

Svijet 20.12.2023, 09:26 20.12.2023, 14:28
Glasanje Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi odgođeno po drugi put
© AA

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) po drugi put u utorak je odgodilo glasanje o nacrtu rezolucije kojom se poziva na obustavu neprijateljstava u Gazi radi isporuke pomoći. 

Prema informacijama koje je agencija Anadolu dobila iz izvora UN-a, Sjedinjene Američke Države (SAD) nisu pristale na nacrt rezolucije o kojem se zvanično trebalo glasati kasnije tokom dana.

Članice Vijeća sigurnosti glasaće o nacrtu rezolucije u srijedu.

U tekstu, koji su predložili Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), poziva se na hitnu obustavu neprijateljstava u Pojasu Gaze kako bi se omogućio siguran i nesmetan humanitarni pristup te na hitne korake ka održivom prekidu neprijateljstava, piše AA. 

Potvrđujući da se sve strane u sukobu moraju pridržavati obaveza prema međunarodnom pravu, također se traži u nacrtu da se hitno rasporedi mehanizam za monitoring UN-a.

Izrael je pokrenuo bombardovanje Pojasa Gaze iz vazduha i s kopna, uveo opsadu i krenuo u kopnenu ofanzivu kao odmazdu za prekogranični napad Hamasa 7. oktobra.

Prema podacima zdravstvenih vlasti Gaze, od tada je najmanje 19.667 Palestinaca ubijeno, a 52.586 ih je povrijeđeno u izraelskim napadima.

Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa, dok je više od 130 talaca i dalje u zarobljeništvu.

komentari (0)