Iz ukrajinskih luka isplovila još tri broda sa žitom

Turkiye, koju je međunarodna zajednica pohvalila zbog posredničke uloge, koordinisala je s Moskvom i Kijevom otvaranje koridora iz ukrajinskog lučkog grada Odesa da bi globalne isporuke žitarica koje su bile zaustavljene zbog rusko-ukrajinskog rata od 24. februara bile nastavljene.​​​​​

Svijet 05.08.2022, 09:06 06.08.2022, 10:12
Iz ukrajinskih luka isplovila još tri broda sa žitom
© AA

 Ministarstvo odbrane Turkiye saopštilo je da su tri broda sa ukupno 58 hiljada tona kukuruza iz ukrajinskih luka isplovila prema Turkiye, Velikoj Britaniji i Irskoj. 

Prvi brod "Navist" pod zastavom Paname, isplovio je iz luke Odesa za Irsku sa 33.000 tona žitarica, navodi se u saopštenju ministarstva. Brod će proći inspekciju u Zajedničkom koordinacionom centru (JCC) u Istanbulu prije nego što nastavi plovidbu do svog konačnog odredišta.

Drugi brod "Rojen", pod zastavom Malte, napustio je luku Černomorsk sa 13.000 tona žitarica, a konačno odredište mu je Velika Britanija, saopšilo je ministarstvo i dodalo da ga prati i Zajednički koordinacioni centar.

Treći brod "Polarnet", brod pod zastavom Turkiye, koji je čekao u luci Černomorsk, uplovio je u luku Karasu u sjeverozapadnoj Turkiye. Brod, koji prevozi 12.000 tona žitarica će tako biti podvrgnut inspekciji zajedničkog tima u Istanbulu, piše AA. 

U ponedjeljak je iz ukrajinske luke Odesa isplovio prvi brod sa žitom koji je potom iz Istanbula nastavio put prema Libanu nakon određenih provjera u turskoj metropoli. Brod, pod zastavom Siera Leona, bio je natovaren kukuruzom.

Uz posredovanje Turkiye i UN-a, Ukrajina i Rusija u Istanbulu potpisale su 22. jula sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka. Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

Turkiye, koju je međunarodna zajednica pohvalila zbog posredničke uloge, koordinisala je s Moskvom i Kijevom otvaranje koridora iz ukrajinskog lučkog grada Odesa da bi globalne isporuke žitarica koje su bile zaustavljene zbog rusko-ukrajinskog rata od 24. februara bile nastavljene.

komentari (0)