Izbori u Turkiye: Pristalice terorističke organizacije PKK napale posmatrače na biralištu u Amsterdamu

Policija je intervenisala pendrecima i psima protiv napadača, koji su uzvikivali slogane u korist terorističke organizacije PKK i njenog osuđenog vođe Abdullaha Ocalana

Svijet 08.05.2023, 10:13
Izbori u Turkiye: Pristalice terorističke organizacije PKK napale posmatrače na biralištu u Amsterdamu
© AA

Grupa pristalica terorističke organizacije PKK napala je u nedjelju posmatrače na izbornom mjestu otvorenom povodom glasanja na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Turkiye 14. maja, u glavnom gradu Holandije Amsterdamu, javlja Anadolija.

Grupa, koja je uključivala izborne posmatrače ispred "Zelene ljevice" i pristalice terorističke organizacije PKK, napala je posmatrače delegirane ispred Narodnog saveza, tokom zatvaranja birališta u Kongresnom centru RAI u Amsterdamu.

Policija je intervenisala pendrecima i psima protiv napadača, koji su uzvikivali slogane u korist terorističke organizacije PKK i njenog osuđenog vođe Abdullaha Ocalana.

Policajci su obezbjeđivali prostor dok nije završen proces zatvaranja birališta.

Proces glasanja na graničnim prelazima i u diplomatskim predstavništvima izvan Turkiye počeo je 27. aprila.

Građani Turkiye 14. maja će glasati na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birat će između četiri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasat će prvi put.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, potom Muharrem Ince, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema redoslijedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turkiye.

Birališta u nedjelju, 14. maja, bit će otvorena od 8 do 17 sati po lokalnom vremenu, u 87 regija. Birališta su otvorena i izvan Turkiye, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje. Više od 3,41 milion građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

komentari (0)