Izrael dopustio ulazak više goriva u Gazu kako bi izbjegao "humanitarni kolaps"

Izraelski mediji nisu precizirali koliko će zaliha goriva biti isporučeno preko graničnog prelaza Rafah iz Egipta

Svijet 07.12.2023, 10:11 11.12.2023, 15:03
Izrael dopustio ulazak više goriva u Gazu kako bi izbjegao "humanitarni kolaps"
© AA/Arhiva

 Izraelski kabinet za sigurnost u srijedu je odobrio "minimalno" povećanje zaliha goriva u Pojasu Gaze kako bi se spriječila humanitarna kriza, navela je izraelska uprava za radiodifuziju. 

Odluka je donesena prije nego što je upućena kabinetu na konačno odobrenje, pod rastućim pritiskom SAD-a, navodi izraelski dnevnik "Yedioth Ahronoth".

Izraelski mediji nisu precizirali koliko će zaliha goriva biti isporučeno preko graničnog prelaza Rafah iz Egipta.

Međutim, ured izraelskog premijera je naveo da ta odluka dozvoljava minimalni dodatak goriva, neophodan za sprečavanje humanitarnog kolapsa i izbijanja epidemija, u južni Pojas Gaze.

Minimalni iznos će se periodično određivati prema humanitarnoj situaciji, dodali su. 

Završetkom "humanitarne pauze" prošle sedmice, izraelske vlasti su donijele odluku da prepolove gorivo za humanitarnu pomoć, piše AA. 

Ova odluka će koštati još više života, upozorio je u nedjelju Thomas White, direktor UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) u Gazi.

Izrael je nastavio svoju vojnu ofanzivu na Pojas Gaze 1. decembra nakon završetka jednosedmične humanitarne pauze sa palestinskom grupom Hamas.

Najmanje 16.248 Palestinaca je ubijeno, a više od 43.616 ranjeno u nemilosrdnim zračnim i kopnenim napadima na enklavu od 7. oktobra nakon prekograničnog napada Hamasa.​

komentari (0)