Izrael očekuje da će prva grupa zarobljenika biti oslobođena u četvrtak

Prema sporazumu postignutom uz posredovanje Katara, Egipta i SAD-a, 50 Izraelaca koje drži Hamas biće pušteno na slobodu u zamjenu za 150 palestinskih zatočenika u izraelskim zatvorima

Svijet 22.11.2023, 13:44 23.11.2023, 14:31
Izrael očekuje da će prva grupa zarobljenika biti oslobođena u četvrtak
© AA

 Prva grupa zarobljenika koju palestinska grupa Hamas drži od 7. oktobra trebala bi biti puštena u četvrtak, rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen, prenosi Anadolu.

"Izrael očekuje da će u četvrtak preuzeti prve taoce koje je Hamas oslobodio iz Pojasa Gaze", rekao je Cohen za izraelski vojni radio.

Prema sporazumu postignutom uz posredovanje Katara, Egipta i SAD-a, 50 Izraelaca koje drži Hamas biće pušteno na slobodu u zamjenu za 150 palestinskih zatočenika u izraelskim zatvorima.

Dogovor također uključuje četverodnevnu pauzu u borbama i ulazak 300 kamiona s humanitarnom pomoći, uključujući gorivo, u Pojas Gaze.

Sporazum također omogućava produženje pauze i potencijalno oslobađanje više žena i djece koje drže obje strane, piše AA. 

Izrael je pokrenuo brutalne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Vlasti u Gazi saopštile su u utorak da je broj ubijenih u izraelskim napadima na opkoljenu enklavu od tada porastao za 14.100 ljudi, uključujući više od 5.800 djece i 3.900 žena. U međuvremenu, broj ubijenih u Izraelu je oko 1.200, objavile su tamošnje vlasti.

komentari (0)