Izraelske snage ponovo napale palestinske vjernike nakon molitve u džamiji Al-Aksa

Palestinski Crveni polumjesec u Al-Qudsu saopštio je da su njihovi medicinski timovi u kompleksu džamije Al-Aksa ukazali pomoć šestorici Palestinaca, od kojih su dvojica prebačena u bolnicu

Svijet 06.04.2023, 09:06 10.04.2023, 14:04
Izraelske snage ponovo napale palestinske vjernike nakon molitve u džamiji Al-Aksa
© AA

Izraelske snage sigurnosti u srijedu su drugu noć zaredom upale u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) i napale palestinske vjernike nakon molitve. 

Svjedoci su za Anadoliju izjavili da su izraelske snage izvršile upad u molitvenu salu Al-Qibli u kompleksu džamije Al-Aqsa nakon teravih-namaza, posebne molitve tokom za muslimane svetog mjeseca ramazana, te ispalile šok bombe i tukle palestinske vjernike.

U međuvremenu, palestinski Crveni polumjesec u Al-Qudsu saopštio je da su njihovi medicinski timovi u kompleksu džamije Al-Aksa ukazali pomoć šestorici Palestinaca, od kojih su dvojica prebačena u bolnicu.

Kako javlja izraelski "Yedioth Ahronoth", Palestinci su bacali kamenje i vatromet na izraelske snage.

U srijedu rano ujutro, izraelska policija napala je Palestince unutar molitvene dvorane Al-Qibli i pritvorila oko 350 vjernika unutar džamije, prenosi AAA. 

Prema podacima Komisije za pitanja palestinskih zatvorenika, izraelska policija počela je oslobađati pritvorenike pod uslovom da se udalje iz džamije Al-Aksa i starog grada Al-Quds na sedmicu.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Aneksirao je cijeli grad 1980. godine, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

komentari (0)