Jemen podijeljen na utjecaj Saudijske Arabije, Irana i Emirata

Jemen je podijeljen u tri sfere utjecaja: legitimnu vladu koju podržava Saudijska Arabija, Hute koje podržava Iran i Južno prelazno vijeće (STC) koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati

Svijet 16.01.2024, 15:25 16.01.2024, 15:34
Jemen podijeljen na utjecaj Saudijske Arabije, Irana i Emirata
© AA

Dok Huti koje podržava Iran u Jemenu nastavljaju svoje akcije protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru, jednoj od najvažnijih strateških tranzitnih linija u svijetu, kao odgovor na izraelske napade na Gazu, zemlja je gotovo deceniju poprište sukoba između vladinih snaga koje podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, i pokreta Huti, piše Anadolu.

Nakon nedavnih akcija Huta u Jemenu protiv komercijalnih brodova kao odgovor na napade Izraela na Gazu, mnoge kompanije odlučile su prekinuti svoja putovanja Crvenim morem.

Pentagon je 6. decembra 2023. objavio da pregovaraju o uspostavi međunarodne "Pomorske operativne jedinice" protiv napada Huta u Jemenu na komercijalne brodove u Crvenom moru, a 18. decembra najavili su uspostavu multinacionalne misije pod nazivom "Operation Welfare Guardian".

Dok napadi Huta ugrožavaju prolaz kroz Sueski kanal, koji povezuje Sredozemlje s Crvenim morem, nudeći najkraći put između Evrope i Azije, a kroz koji se odvija otprilike 12 posto svjetske trgovine, napadi na komercijalne brodove u Crvenom moru i uzastopne odluke koje donose kompanije utječu na globalnu ekonomiju. To je povećalo zabrinutost da će u započeti nova "kriza lanca opskrbe".

Crveno more, koje spaja Indijski ocean i Sredozemlje preko Sueskog kanala na sjeveru i Adenski zaljev preko tjesnaca Bab al-Mandeb na jugu, te razdvaja afrički i azijski kontinent, jedno je od najvažnijih strateških područja tranzitnih linija u svijetu.

Dok napetost u Crvenom moru traje, u posljednje dvije godine nije zabilježena ozbiljnija promjena na karti kontrole i utjecaja sukobljenih strana u Jemenu.

Jemen, u kojem građanski rat traje već oko 10 godina, podijeljen je u tri sfere utjecaja: legitimnu vladu koju podržava Saudijska Arabija, Hute koje podržava Iran i Južno prelazno vijeće (STC) koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Nakon što su proiranske milicije Huti preuzele kontrolu nad glavnim gradom Sanom u septembru 2014., arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pokrenula je 26. marta 2015. vojnu intervenciju u Jemenu.

Jemenska vlada, koja ima podršku koalicijskih snaga predvođenih Saudijskom Arabijom, u proteklih devet godina nije uspjela zadržati kontrolu nad cijelom zemljom.

Iako je između 2. aprila i 2. oktobra 2022. uz posredovanje UN-a postignut šestomjesečni prekid vatre, sukobi između jemenske vlade i Huta nastavili su se tamo gdje su stali nakon završetka primirja.

Zone sukoba u Jemenu

Jemenska vojska, koja je dobila podršku koalicijskih snaga predvođenih Saudijskom Arabijom, nije mogla ozbiljno napredovati protiv Huta 2023. godine. Strane nisu mogle steći prednost jedna nad drugom na frontovima Marib, Cevf, Beyda, Dali, Lahic i Taiz, gdje su se u posljednje dvije godine s vremena na vrijeme odvijali žestoki sukobi.

Jedna od žarišnih zona građanskog rata u Jemenu bio je strateški lučki grad Hudaydah i Marib, bogat naftom i plinom.

Pokušaji koalicijskih snaga da vrate Hodeidu, koja je pod kontrolom Huta više od devet godina, nisu urodili plodom.

Iako vladine snage kontroliraju neke gradove i regije Hodeideha, centar grada i strateške luke i dalje su u rukama Huta.

Navodi se da Huti nisu napredovali na strateškim i vitalnim tačkama, osim nekih "uspjeha" koje su ostvarili u povremenim napadima u ruralnim područjima Mariba.

Marib je poprište jedne od "najgorih svjetskih humanitarnih kriza" zbog stalnih sukoba i sve većeg broja unutarnjih migranata.

Međunarodno priznata vlada Jemena održava kontrolu nad istočnim Hadramautom, koji pokriva više od trećine površine zemlje.

U Hadramautu, koji je bogat naftom i gdje biznismeni intenzivno posluju, pored historijskih, turističkih i obalnih gradova kao što su Mukalla, Seyun, Shibam, Terim, Es-Sihr, postoje i dva međunarodna aerodroma pod nazivom Seyun i Reyyan.

Mahrah, drugi najveći grad u zemlji po površini, također je pod kontrolom jemenske vlade. Mahrah, koja se nalazi u najistočnijem dijelu Jemena, blizu granice s Omanom, ima međunarodni aerodrom Al-Gayda, luku Nishtun i graničnu kapiju Shahin kao priključne tačke.

Regije u kojima vlada neke dijelove drži pod kontrolom

Neki gradovi u zemlji su podijeljeni u pogledu uticaja. Legitimna vlada kontrolira neke od provincija, dok druge dijelove kontrolišu Huti.

Vladine snage zadržale su kontrolu nad većim dijelom naftom i plinom bogate pokrajine Marib. Pod kontrolom vlade je i Marib, glavni grad pokrajine, koji je posljednjih godina postao jedan od najgušće naseljenih gradova u zemlji.

Prema izvještajima koje je pripremila Vlada, u Maribu živi više od dva miliona izbjeglica. Taj broj odgovara otprilike polovini od ukupno 4,5 miliona raseljenih osoba u zemlji.

Huti su intenzivirali svoje napade na grad kako bi u februaru 2021. zauzeli Marib, budući da je on "uporište" vlade i glavni štab Ministarstva odbrane. Međutim, u posljednje dvije godine primijećen je pad broja napada Huta.

Vlada također kontrolira veći dio grada Lahij. U regijama koje su zauzeli Huti postoje sukobi u kojima nema pomaka.

Slična situacija vrijedi i za Dali. Dok je veći dio grada pod kontrolom vladinih snaga, nastavljaju se sukobi u područjima pod kontrolom Huta, u kojima nijedna strana ne može pobijediti.

Vladine snage kontroliraju i 60 posto najmnogoljudnijeg grada Taiza. Međutim, Huti imaju privilegiju kontrolirati Al-Huban, istočno od Taiza, gdje se nalaze kompanije u privatnom vlasništvu i koji čini 70 posto ukupnih prihoda grada.

Huti kontroliraju neke gradove na sjeveru zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Sana je najvažniji grad u zemlji jer se u njemu nalaze najvažnije vladine institucije, telekomunikacijski sektor te mnoge kompanije koje Hutima donose ogroman prihod.

Osim Sane, kontrola nad cijelim gradovima Zemar, Beyda, Ibb, Rayme i Amran je u rukama Huta.

Gradovi u kojima Huti imaju većinu

Obalna regija Hodeidah na zapadu zemlje pod kontrolom je Huta. Ovaj dio grada, koji ima jednu od najvažnijih jemenskih luka, prihvata 70 posto inostrane pomoći i prihoda koji dolaze u zemlju.

Huti također kontroliraju grad Jawf, koji ima kopnenu granicu sa Saudijskom Arabijom. Vladine snage ovdje nastavljaju svoju prisutnost na malom području.

Gradovi Hajjah i Sada dva su grada pod kontrolom Huta, uključujući i njihove centre.

- Regije pod potpunom kontrolom STC-a koji podržavaju UAE

Južno prijelazno vijeće (STC) koje podržava UAE ima kontrolu nad cijelim Adenom, koji je legitimna vlada proglasila privremenim glavnim gradom nakon Sane.

Pokrajina, koju je 2019. u potpunosti zauzeo STC, drugi je najvažniji grad u zemlji nakon Sane. Grad je prije rata bio poznat kao ekonomski i trgovački grad.

Grad Socotra, s pogledom na Indijski ocean, i Shabwa, koja ima važne izvore nafte, također su pod kontrolom STC-a.

Kontrola nad gradom Ebyen također je u rukama STC-a i vladinih snaga. STC ima političku i vojnu moć u Lahecu i Daliju na jugu zemlje.

Humanitarna kriza u Jemenu

U Jemenu, koji je gotovo 10 godina bio poprište nasilnih sukoba između Huta koje podržava Iran i vladinih snaga koje podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, glad i pothranjenost šire se iz dana u dan, zajedno sa sve većim siromaštvom.

Otprilike 377.000 ljudi izgubilo je živote u sukobima koji već godinama traju u zemlji.

Humanitarna kriza uzrokovana građanskim ratom u Jemenu, jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta, raste iz dana u dan.

komentari (0)