Još 9 brodova sa žitaricama napustilo ukrajinske luke

Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji je pauziran nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru

Svijet 21.10.2022, 15:54
Još 9 brodova sa žitaricama napustilo ukrajinske luke
© AA/ilustracija

Još devet teretnih brodova napustilo je ukrajinske crnomorske luke u skladu s Istanbulskim sporazumom o izvozu žitarica. 

Ministarstvo odbrane Republike Turkiye saopćilo je da su brodovi natovareni žitaricama zaplovili ka Istanbulu i da se pošiljke iz Ukrajine nastavljaju shodno planovima.

U saopćenju nije precizirano iz kojih ukrajinskih luka su brodovi isplovili.

Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji je pauziran nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru, piše AA. 

Strane trenutno pregovaraju o mogućem produženju i proširenju sporazuma nakon roka od 19. novembra kako bi se uključio i izvoz ruskih žitarica i đubriva.

U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar za nadgledanje pošiljki sa zvaničnicima triju zemalja i UN-a.

Otkako je 1. avgusta prvi brod po dogovoru napustio Ukrajinu, više od 363 broda sa više od osam miliona tona poljoprivrednih proizvoda napustilo je luke.

komentari (0)