Konferencija o klimatskim promjenama COP27 produžena kako bi se postigao dogovor

Guterres je u četvrtak pozvao na obnovu povjerenja između zemalja u vezi s klimatskom krizom

Svijet 18.11.2022, 15:41
Konferencija o klimatskim promjenama COP27 produžena kako bi se postigao dogovor
© AA

Egipatska ministrica za životnu sredinu Yasmine Fouad objavila je da je 27. konferencija o klimatskim promjenama (COP27), koja je trebala biti završena danas, produžena kako bi se postigao sporazum između strana, piše Anadolija. 

Nakon što je generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres u svojoj jučerašnjoj izjavi spomenuo krizu "nedostatka povjerenja" među stranama u pregovorima, ministrica Fouad danas se obratila javnosti.

Istakla je da je konferencija produžena za "dan ili dva", dodajući da dogovor o klimatskim promjenama zavisi od konsenzusa, a ne većine glasova.

Što se tiče odluke o produženju konferencije, Fouad je kazala da se to dešavalo i na prethodnim klimatskim konferencijama.

Kako navode lokalni mediji, trenutno se vode "žestoki" razgovori između zemalja u razvoju, koje su najviše pogođene emisijom gasova, i razvijenih država.

Guterres je u četvrtak pozvao na obnovu povjerenja između zemalja u vezi s klimatskom krizom.

Ističući da postoji nepovjerenje između država Sjevera i Juga, kao i između razvijenih i nerazvijenih zemalja, Guterres je kazao da je potrebno brzo djelovati na otklanjanju nepovjerenja i nesigurnosti.

Konferencija o klimatskim promjenama UN-a COP27 počela je 6. novembra u Sharm el-Sheikhu.

komentari (0)