Lavrov: "Rusija je uvijek spremna pružiti podršku svakom konstruktivnom dijalogu u BiH"

Šef ruske diplomacije Lavrov je novinarima nakon sastanka kazao da je razgovor bio sadržajan, konstruktivan i prijateljskog karaktera te pozdravio jačanje odnosa na svim poljima, uključujući i politički dijalog, regionalne veze i saradnju među univerzitetima

Svijet 21.12.2021, 14:23 21.12.2021, 14:45
Lavrov: "Rusija je uvijek spremna pružiti podršku svakom konstruktivnom dijalogu u BiH"
© AA

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Srgej Lavrov izjavio je da je Rusija uvijek spremna pružiti podršku svakom konstruktivnom dijalogu na Zapadnom Balkanu i u Bosni i Hercegovini. 

Lavrov se danas u Sočiju sastao sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, a radi se o uzvratnoj posjeti povodom 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije. Na sastanku je razgovarano o sveukupnim bilateralnim odnosima dvije zemlje, trenutnoj situaciji u BiH, ali i regionalnim pitanjima.

Šef ruske diplomacije Lavrov je novinarima nakon sastanka kazao da je razgovor bio sadržajan, konstruktivan i prijateljskog karaktera te pozdravio jačanje odnosa na svim poljima, uključujući i politički dijalog, regionalne veze i saradnju među univerzitetima, javlja AA. 

- Ministrica Turković nas je informirala o vrlo značajnoj odluci vlasti BiH kojom je na naš zahtjev odobreno otvaranje Odjeljenja ruske ambasade u Banjoj Luci. Dogovorili smo intenziviranje rada na 12 nacrta različitih sporazuma između Rusije i BiH. Značajne su i trgovinske veze. Rusija je jedan od najvećih trgovinskih i investicijskih partnera BiH. Nakon neznatnog pada prošle godine, naša trgovinska razmjena je sada porasla za više od 80 posto, kazao je Lavrov.

Ističući kako sve više građana BiH iskazuje interes za proučavanje ruske kulture i jezika, Lavrov je kazao da je zvanična Moskva odlučila da kvotu za studiranje građana iz BiH u Rusiji poveća za 50 posto.

Dodao je da su nedavni Dani duhovne kulture Rusije održani u Sarajevu i da su pokazali interes za ruskom kulturom te se zahvalio vlastima BiH na pomoći u procesu otvaranja ruskog kulturnog centra u BiH.

Naglasivši da Rusija i BiH imaju dobru saradnju i na međunarodnom planu, uključujući djelovanje u Ujedinjenim nacijama  i Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), Lavrov je komentirao i aktuelnu situaciju u BiH i regiji Zapadnog Balkana.

- Razmotrili smo i situaciju na Zapadnom Balkanu, prije svega što se tiče sprovođenja Dejtonskog okvirnog sporazuma za mir u BiH. Mi smo istakli da je neophodno poštivati temeljne principe tog dokumenta, a to su, prije svega, nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenitet BiH, jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i široka ustavna ovlaštenja dvaju entiteta. Mi smo ubijeđeni da je BiH održiva zemlja, da treba biti u skladu s Dejtonskim sporazumom i njegovim principima, a nedopustivi su neki vanjski recepti, kazao je Lavrov.

Lavrov je također kazao da je Rusija uvijek spremna pružiti podršku svakom konstruktivnom dijalogu na Zapadnom Balkanu te da nastavlja bliske kontakte sa BiH.

Zahvalio se Lavrov ministrici Turković na njenoj ocjeni uloge Rusije u sprovođenju Dejtonskog sporazuma i općenito funkcionalnosti BiH.

- Danas smo se prisjetili vremena kad sam ja bio ambasador Rusije u UN-u i kada je BiH već bila nestalna članica te organizacije. Prošlo je 20 godina, a još uvijek postoji protektorat u BiH u liku međunarodnog predstavnika, odnosno Ureda visokog predsjedništva u BiH. Savjet za implementaciju mirovnog sporazuma, čija članica je i Rusija, je još krajem 2005. ili 2006. godine donio odluku o zatvaranju OHR-a u BiH. Tada su fiksirani određeni uvjeti za zatvaranje, ali on je trebaju biti sprovođeni od strane građana BiH, a ne od strane visokog predstavnika i ovaj sadašnji predstavnik za nas nije legitiman pošto nema konsenzusa tri naroda u BiH, niti mandat od strane Vijeća sigurnosti UN-a, niti saglasnosti u PIC-u. Naš stav o tome je da principijelna pitanja trebaju biti provedena samo od strane građana BiH u skladu s ustavnom šemom ovlašćenja. Mi smo uvijek spremni da pružamo podršku u sprovođenju mirovnog procesa u BiH u stabilizaciji situacije i naši partneri to dobro znaju, kazao je Lavrov.

komentari (0)