Maas: Potrebno ažurirati sporazum o migracijama između EU i Turske

Ukazujući kako Turska zbrinjava blizu četiri miliona Sirijaca i izbjeglica iz drugih zemalja, šef njemačke diplomacije Maas je izrazio uvjerenje da će unutar Evropske unije biti dovoljno interesa i volje za ažuriranje i proširenje saradnje s Turskom...

Svijet 21.06.2021, 12:04 21.06.2021, 13:31
Maas: Potrebno ažurirati sporazum o migracijama između EU i Turske
© AA

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas izjavio je da je neophodno ažurirati sporazum o migracijama kojeg je Evropska unija u martu 2018. godine postigla sa Turskom. 

- Uprkos svim poteškoćama u saradnji, moramo priznati da je Turska za nas preuzela migrantski teret koji se ne može zanemarivati, kazao je Maas za list “Welt“.

Ukazujući kako Turska zbrinjava blizu četiri miliona Sirijaca i izbjeglica iz drugih zemalja, šef njemačke diplomacije Maas je izrazio uvjerenje da će unutar Evropske unije biti dovoljno interesa i volje za ažuriranje i proširenje saradnje s Turskom.

Istakao je Maas da se preuzimanje tereta migrantske krize ne može očekivati besplatno te je dodao da je to i logično jer je Turska utrošila velika sredstva za zbrinjavanje ljudi, dok su druge zemlje pravile uštede.

Maas je relativno konstruktivnim ocijenio aktuelne odnose između Evropske unije i Turske. 

komentari (0)