Merkel: Turska je kao saveznik u NATO-u za nas važan partner

Poručila je kako vjeruje da će i buduća njemačka vlada djelovati u skladu sa zajedničkim interesima u odnosima s Turskom

Svijet 16.10.2021, 15:13 16.10.2021, 15:17
Merkel: Turska je kao saveznik u NATO-u za nas važan partner
© AA

Kancelarka Njemačke Angela Merkel izjavila je da će Evropska unija nastaviti pružati podršku Turskoj u vezi s pitanjem ilegalnih migracija. 

- Jasno sam kazala da će biti nastavljena podrška EU-a Turskoj po ovom pitanju, rekla je Merkel na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u vili Huber u Istanbulu.

Njemačka kancelarka je danas stigla u posjetu Republici Turskoj. Naglasila je da je od ključnog značaja spriječiti trgovinu ljudima, odnosno migrantima.

- Želimo spriječiti trgovinu ljudima. To je nužnost, uslov da EU podrži Tursku po ovom pitanju, dodala je Merkel.

Poručila je kako vjeruje da će i buduća njemačka vlada djelovati u skladu sa zajedničkim interesima u odnosima s Turskom.

- Uvijek imamo zajedničke interese. Tako će i sljedeća savezna vlada Njemačke posmatrati odnose između dvije države, u svim njihovim širim okvirima, sa svim pozitivnim i problematičnim aspektima. Naš mir i naše povjerenje međusobno su povezani, rekla je Merkel.

Istakla je da je Turska dala važan doprinos po pitanju prihvata sirijskih izbjeglica.

Dodala je također da su mnoge stvari promijenile u Turskoj i da je standard života porastao uprkos ekonomskim problemima.

- Turska je kao saveznik NATO-a za nas važan partner. I sami možemo vidjeti kako Istanbul predstavlja most između dva kontinenta, rekla je Merkel.

Napomenula je da je tokom svog mandata upućivala kritike u vezi sa ljudskim pravima i slobodama, piše AA. 

- Naravno da smo tražili neko rješenje. Možda imamo različite poglede. Geostrateški smo međusobno povezani i zavisni. Također smo detaljno razgovarali o talibanima, izbjeglicama i Africi, kazala je njemačka kancelarka, koja će nakon 16 godina na čelu njemačke vlade, uskoro napustiti politiku.

komentari (0)