Muslimani i kršćani zajedno proslavili Božić u Senegalu

Iako su kršćani u manjini, vjerski praznici kao što su Božić i Uskrs smatraju se državnim u Senegalu i jačaju veze između dvije zajednice

Svijet 25.12.2023, 09:20 26.12.2023, 16:20
Muslimani i kršćani zajedno proslavili Božić u Senegalu
© AA

U Dakaru, glavnom gradu Senegala, muslimani i kršćani organizovali su zajednički događaj za Božić. 

U Senegalu ima oko 96 posto muslimana, ali veliki broj slijedi i učenja kao što su muridizam, tidžanizam i kadirija.

Zahvaljujući ovim učenjima, Senegal je prikazan kao jedna od uzornih zemalja u kojima muslimani i kršćani žive zajedno u miru. U istoj porodici se mogu naći ljudi različitih religija koji žive u bračnoj zajednici.

Iako su kršćani u manjini, vjerski praznici kao što su Božić i Uskrs smatraju se državnim u Senegalu i jačaju veze između dvije zajednice, piše AA. 

Dok kršćani dijele iftare onima koji poste tokom ramazana, svetog mjeseca muslimana, muslimani dijele kurbansko meso komšijama kršćanima. U Senegalu se zajedničko slavljenje praznika obje religije smatra društvenom normom.

Za Božić su se okupili i stanovnici dakarskog naselja Liberte i organizovali zajedničku proslavu. Na proslavi održanoj na malom trgu u naselju, djeca su zajedno igrala i pjevala.

U proslavi su učestvovali i plesači poznati kao "simb", tradicionalna senegalska zabavljačka figura obučena kao lav.

Rokhaya Fall Niang, jedna je od organizatora događaja. Kazala je da već tri godine organizuju božićni događaj i da su ga finansirali stanovnici naselja.

Ističući da muslimani i kršćani mirno žive zajedno u susjedstvu, Niang je izjavila:

"Kršćani i muslimani ovdje žive mirno kao braća jer možete naći i kršćane i muslimane u istoj porodici."

Thioro Ndiaye je također istakla da je kultura zajedničkog života vrlo česta u Senegalu. Poručila je da se poštuju različita vjerovanja.

"Iako su muslimani većina u stanovništvu u naselju, veoma sam sretna što možemo zajedno proslaviti Božić. Ovdje postoji zaista lijep dijalog između nas", dodala je Ndiaye.

komentari (0)