banner17

banner18

Ni traga ni glasa od 18.292 djece nestalih u Evropi

Svijet 19.04.2021, 10:18 28.04.2021, 14:53
Ni traga ni glasa od 18.292 djece nestalih u Evropi
© Internet

                                

Od 2018. godine nije pronađen nijedan trag od 18.292 djece koja su u Europu otišla bez svoje rodbine. Komisija EU ukazuje odgovornost na države članice.

Ovog puta u Europi se raspravlja o sudbini hiljade djece imigranata, a koja je došla do izražaja neljudskom intervencijom protiv imigranata.

Iako je broj imigrantske djece koja su nestala na kontinentu u posljednje tri godine privukao pažnju, navodi se da je većina njih možda pala u ruke kriminalnih organizacija.

Prema studiji koju su  belgijske novine Der Standard i Knack provele s istraživačkom novinarskom organizacijom "Lost in Europe", od 2018. godine nema nikakvog traga od 18.292 djece koja odlaze u Evropu bez rodbine.

Pretpostavlja se da su ovu djecu možda koristile organizirane kriminalne grupe ili su bili prisiljeni na rad. Navodi se da većina ove djece dolazi iz Maroka, Alžira, Eritreje, Gvineje i Afganistana. Smatra se da u nekim zemljama poput Rumunije i Francuske taj broj može biti mnogo veći, jer slučajevi nestanka nisu zabilježeni.

Konstatovano je da se u posljednjih godinu dana imigracija smanjila zbog epidemije koronavirusa, pa se i broj nestale djece u odnosu na prethodne godine smanjio.

Nestali u zemlji u koju su otišli

Prema studiji, metode koje evropske države koriste pri registraciji nisu međusobno kompatibilne. Iz tog razloga je rečeno da podaci nisu previše pouzdani. Ispada da su u nekim slučajevima djeca registrovana kao odrasli, a neki odrasli kao djeca. Prijavljeno je da su neka djeca koja su promijenila zemlju u Europi, nestala u zemlji u koju su otišla i tako nekoliko puta bili evidentirani kao nestali.

 Komisija EU odgovornost prebacila na države članice 

Objavljeno je da je Ylva Johansson, članica Komisije Europske unije (EU) odgovorna za unutrašnje poslove, rekla da su "vrlo zabrinuti" zbog nestanka djece, ali je Komisija EU odgovornost prebacila na države članice.

Evropska policijska organizacija Europol izvijestila je da je 2016. nestalo najmanje 10.000 djece imigranata. 

komentari (0)