Njemačka kupuje najmodernije borbene avione F-35

Njemačka novinska agencija DPA prenosi da je u planu nabavka 35 takvih aviona

Svijet 14.03.2022, 11:07
Njemačka kupuje najmodernije borbene avione F-35
© AA

Vlada Njemačke želi opremiti svoje zračne snage borbenim avionima tipa F-35 u okviru programa modernizacije vrijednog nekoliko milijardi dolara. 

Borbeni avioni Lockheed Martin zamijeniće vremešne avione Tornado predstavljene prije više od 40 godina, otkrivaju izvori bliski Vladi Njemačke, prenose njemački mediji.

F-35 se smatra najmodernijim borbenim avionom na svijetu, a kupljen je i za takozvano nuklearno učešće Njemačke, NATO-ov koncept odvraćanja u kojem saveznici imaju pristup američkim nuklearnim bombama.

Njemačka novinska agencija DPA prenosi da je u planu nabavka 35 takvih aviona.

Ovo će biti prvi veliki projekat nabavke za modernizaciju njemačke vojske nakon ruskog napada na Ukrajinu, piše AA. 

Njemačka također planira kupiti još 15 Eurofightera. Međutim, proizvođač Airbus mora ih tehnički opremiti u narednih nekoliko godina, što se smatra izuzetno zahtjevnim zadatkom.

Ranije su planovi Ministarstva odbrane Njemačke uključivali kupovinu američkog aviona F-18, koji tek treba da bude sertifikovan za upotrebu s nuklearnim oružjem.

Nakon razgovora između njemačke ministrice odbrane Christine Lambrecht i kancelara Olafa Scholza u januaru, izdat je širi nalog za inspekciju, a F-35 je također razmatran. F-35 je već sertifikovan za nuklearno oružje.

Zabrinutost Njemačke da bi kupovinom F-35 mogla narušiti zajedničke planove s Francuskom za izgradnju evropskog "borbenog aviona budućnosti" (FCAS/ Future Combat Air System) sada je u drugom planom.

NATO partneri u Evropi takođe koriste avione F-35 i mogući su "sinergijski efekti" u radu.

komentari (0)