Njemačka nagrađuje Angelu Merkel najvećim državnim odlikovanjem

Do sada su to odlikovanje dobili samo bivši njemački kancelari Konrad Adenauer i Helmut Kohl

Svijet 29.03.2023, 13:07 30.03.2023, 09:46
Njemačka nagrađuje Angelu Merkel najvećim državnim odlikovanjem
© AA

Angela Merkel, bivša njemačka kancelarka i jedna od najutjecajnijih žena ovog stoljeća, dobit će najveće njemačko odlikovanje - Veliki križ Reda za zasluge, objavio je njemački časopis "Stern".

Odlikovanje je potvrdio ured njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera. Do sada su to odlikovanje dobili samo bivši njemački kancelari Konrad Adenauer i Helmut Kohl. Svo troje političara je iz konzervativne stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Iznad ove nagrade je samo poseban stepen Velikog križa koja se dodjeljuje svakom njemačkom predsjedniku nakon stupanja na dužnost, kao i šefovima stranih država.

Merkel je bila njemačka kancelarka od 2005. do 2021, a za svoj rad dobila je brojne nagrade među kojima nagrada UNESCO-a za mir.

Prema časopisu „Stern“, nagrada posebnog dizajna bit će dodijeljena u aprilu, a prisustvovat će joj, osim političkog kora, porodica i prijatelji bivše njemačke kancelarke. Pozivnice su poslane stranačkim kolegama iz CDU-a Thomasu de Maiziereu i Peteru Altmaieru, njemačkom glumcu Ulrichu Matthesu te bivšem njemačkom fudbalskom selektoru Jurgenu Klinsmannu.

Niko iz aktuelnog vodstva CDU-a ili iz sestrinske stranke, bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) te Slobodne demokratske stranke (FDP), nije na popisu, piše njemački časopis.

komentari (0)