Njemačka odbacila pozive EU za zabranu turističkih viza za Ruse

Njemački kancelar Scholz rekao je da bi sankcije trebale biti usmjerene protiv ruskog predsjednika Putina i onih koji podržavaju rat u Ukrajini, a ne protiv nevinih građana

Svijet 11.08.2022, 14:14 11.08.2022, 14:20
Njemačka odbacila pozive EU za zabranu turističkih viza za Ruse
© AA

Njemačka je u četvrtak odbacila pozive Evropske unije  na zabranu turističkih viza za ruske državljane, navodeći da sankcije ne bi trebalo da naškode nedužnim ljudima. 

- Ovaj rat je Putinov rat, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz na konferenciji za novinare u Berlinu, dodajući da bi sankcije trebale biti usmjerene protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i onih koji podržavaju rat u Ukrajini.

- Usvojili smo oštre, konkretne sankcije protiv mnogih ruskih zvaničnika, oligarha i moćnih grupa u Rusiji i svakako ćemo nastaviti da preduzimamo dalje korake. Ali ako sada te mjere proširimo na sve, uključujući potpuno nevine ljude, onda bi to smanjilo efikasnost ovih sankcija, rekao je on.

Ranije ove sedmice Finska i Estonija pozvale su ostale članice EU-a da prestanu izdavati turističke vize građanima Rusije, kao odgovor na ruski rat protiv Ukrajine, piše AA. 

- Posjeta Europi je privilegija, a ne ljudsko pravo, objavila je u utorak na Twitteru estonska premijerka Kaja Kallas i navodeći da je sada "vrijeme da se prekine s turizmom iz Rusije".

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto potvrdio je da vlada planira pooštriti vizna pravila za ruske građane i da će pokrenuti to pitanje tokom sastanka ministara vanjskih poslova EU koji je zakazan za kraj ovog mjeseca.

komentari (0)