Njemačka vlada zbog energetske krize razmatra uvođenje rada od kuće

Na nedavnom sastanku federalnog ministarstva energetike, jedan od prijedloga bio je obavezan rad od kuće za državne službenike ove zime

Svijet 27.09.2022, 12:10
Njemačka vlada zbog energetske krize razmatra uvođenje rada od kuće
© AA/Ilustracija

Njemačka vlada razmatra da državnim službenicima ove zime uvede rad od kuće, zbog pogoršanja energetske krize, javili su lokalni mediji u utorak. 

Kako prenosi Business Insider, na nedavnom sastanku federalnog ministarstva energetike, jedan od prijedloga bio je obavezan rad od kuće za državne službenike ove zime, dok je većina ministarstva navodno iznijela primjedbe na te planove.

Jedna od glavnih primjedbi bila je da državna služba ne posjeduje dovoljno laptopa i mobilnih telefona za rad svih zaposlenika.

Na sastanku je također bilo riječi o ograničavanju temperature na maksimalnih 19 stepeni, prenio je portal. 

Ukoliko bi nekome bilo previše hladno, bilo bi mu dozvoljeno da radi od kuće, prenosi AA. 

Planovi o mjerama uštede energije u javnim zgradama, sprovode se na prijedlog ministra ekonomije i energetike Roberta Habeka.

Njemačka vlada želi uštedjeti nešto manje od 20 terawatt-sati (TWh) plina godišnje snižavanjem sobne temperature kako bi smanjila njemačku potrošnju plina za oko dva posto, navodi se u članku.

Njemačka se, zajedno sa mnogim evropskim zemljama, suočava sa nestašicom energenata, nakon što je Rusija značajno smanjila isporuke prirodnog gasa Evropi kao odgovor na sankcije uvedene Moskvi zbog rata protiv Ukrajine.

Ruska energetska kompanija Gazprom objavila je nedavno da su isporuke prirodnog gasa iz gasovoda Sjeverni tok 1 u Evropu obustavljene na neodređeno vrijeme.

Ruski zvaničnici tvrde da sankcije Zapada ometaju radove na održavanju turbina. Njemački političari su, međutim, optužili Moskvu da koristi plin kao oružje za vršenje pritiska na Berlin.

Kako bi se pripremila za zimu, koaliciona vlada njemačkog kancelara Olafa Scholza uvela je paket mjera za smanjenje potrošnje energije za 20 posto, te je propisala da skladišta plina do 1. novembra budu popunjena 95 posto.

komentari (0)