"Obnovit ćemo Gazu": 1.000 mladih Palestinaca čistili ulice Gaze

Puni elana i entuzijazma poručili su da ovom akcijom žele pomoći u obnovi porušene Gaze te da je ovo njihov vid borbe za pravdu i slobodu...

Svijet 24.05.2021, 08:51
"Obnovit ćemo Gazu": 1.000 mladih Palestinaca čistili ulice Gaze
© AA

U Pojasu Gaze, koja je prethodnih dana bila izložena žestokim izraelskim napadima, pokrenuta je akcija čišćenja i uklanjanja ruševina pod sloganom "Obnovit ćemo Gazu".

U nedjelju je u akciji učestvovalo oko 1.000 mladih ljudi koji su uzeli metle u ruke i zajedno uklanjali ruševine i čistili ulice u Gazi.

Puni elana i entuzijazma poručili su da ovom akcijom žele pomoći u obnovi porušene Gaze te da je ovo njihov vid borbe za pravdu i slobodu.

U tome su im se pridružili i mališani kako bi dali svoj doprinos akciji, javlja AA.

Gradonačelnik Gaze Yahya Sarraj izjavio je da žele što prije ukloniti ruševine zgrada nastale u napadima izraelskih snaga te poslati poruku značaja hitne obnove Gaze.

Istakao je da ovu akciju, koja je počela danas, podržavaju svi unutar palestinskog društva.

Kampanja "Obnovit ćemo Gazu" trajat će dvije sedmice.

Izrael i Hamas su uz posredstvo Egipta u četvrtak navečer dogovorili prekid vatre, čime su okončani višednevni izraelski napadi na Gazu.

Ministarstvo zdravlja Palestine saopćilo je da je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 10. maja ubijeno najmanje 248 Palestinaca, uključujući 66 djece i 39 žena.

komentari (0)