Ostrvo Bali nakon više od godinu dana ponovo otvoreno za turiste

Svijet 14.10.2021, 11:52 14.10.2021, 12:05
Ostrvo Bali nakon više od godinu dana ponovo otvoreno za turiste
© AA

Indonezijsko ostrvo Bali ponovo je otvoreno za strane turiste, koji od danas, nakon više od godinu dana, mogu posjetiti ovo poznato ljetovalište.

Turisti ponovo mogu posjetiti trgovine i plaže na Baliju, ali samo ukoliko su vakcinisani protiv novog tipa koronavirusa ili imaju negativan test na COVID-19.

Međutim, Bali od danas mogu posjetiti potpuno vakcinisani turisti iz 19 država, ali je obavezan petodnevni karantin u hotelu.

- Aerodrom Bali dočekat će putnike iz 19 država koji ispunjavaju kriterije Svjetske zdravstvene organizacije, poput kontrole slučajeva COVID-19, rekao je Luhut Binsar Pandjaitan, ministar u Vladi koji vodi odgovor na COVID-19 na Javi i Baliju.

Kazao je i da svi putnici na međunarodnim letovima moraju imati dokaz da su dva puta vakcinisani, da imaju negativan test na koronavirus i moraju u petodnevni karantin u određenim hotelima o svom trošku. Takođe će morati da poštuju stroga pravila u hotelima, restoranima i na plažama.

- Moramo biti oprezni, rekao je Pandjaitan.

Indonezija je u prošloj sedmici imala oko 1.000 slučajeva COVID-19 dnevno, nakon što je u julu dostigla vrhunac od oko 56.000 na dnevnom nivou.

Turizam je glavni izvor prihoda na poznatom ostrvu na kojem živi više od četiri miliona ljudi. Prije pandemije, više od šest miliona stranih turista godišnje je dolazilo na Bali.

Dolasci stranih turista pali su za šest puta, sa 6,2 miliona u 2019. na samo milion u 2020. godini, dok je 92.000 ljudi zaposlenih u turizmu ostalo bez posla. Prosječna stopa popunjenosti hotelskih kapaciteta na Baliju bila je ispod 20 posto.

Nakon što je otok početkom pandemije zatvoren za sve posjetioce, Bali se sredinom prošle godine ponovo otvorio za Indonežane iz drugih kajeva zemlje.

Sang Putu Wibawa, generalni direktor hotela Tandjung Sari na Baliju, rekao je da su samo dvije od 40 soba u prosjeku bile zauzete i da se nada da će ponovno otvaranje pomoći da se stopa popunjenosti vrati u normalu.

- Toliko smo dugo čekali ovaj trenutak, rekao je Wibawa.

Više od 80 posto stanovništva Balija potpuno je vakcinisano protiv koronavirusa. Indonezija je potvrdila više od 4,2 miliona slučajeva COVID-19 i 142.811 preminulih od posljedica zaraze koronavirusom, najviše u jugoistočnoj Aziji, piše AA. 

komentari (0)