Palestinci kreću u južna područja Pojasa Gaze

Izraelska vojska naredila je svim stanovnicima sa sjevera Pojasa Gaze da se evakuišu na jug

Svijet 13.10.2023, 15:29 13.10.2023, 18:47
Palestinci kreću u južna područja Pojasa Gaze
© AA

Stanovnici Pojasa Gaze počeli su se kretati prema jugu u petak, nakon poziva Izraela da se cjelokupno stanovništvo iz Gaze i njenih sjevernih dijelova premjesti na jug enklave.

Ranije u petak izraelska vojska naredila je svim stanovnicima grada Gaze da se evakuišu i presele na jug.

Arapska liga je u petak pozvala generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guterresa da interveniše kako bi spriječio evakuaciju stanovnika Gaze.

Aboul Gheit je opisao izraelski potez kao "ratni zločin koji Izrael planira počiniti, kao dio svoje sramne krvave kampanje protiv Pojasa Gaze". Naglasio je da će izraelski plan evakuacije "dovesti do neograničene patnje palestinske braće u Gazi". Napomenuo je da izraelski zahtjev očigledno krši Četvrtu ženevsku konvenciju koja zabranjuje prisilno kretanje stanovništva.

Nazivajući izraelsku naredbu za evakuaciju više od milion Palestinaca iz sjeverne Gaze u naredna 24 sata "užasnom", generalni komesar Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) Philippe Lazzarini rekao je:"Ovo će samo dovesti do neviđenog nivoa patnje i dodatno gurnuti ljude u Gazi u ponor."

Portparol UNICEF-a James Elder na pitanje novinara Anadolu o izraelskoj naredbi za evakuaciju Palestinaca iz sjeverne Gaze u naredna 24 sata, kazao je da to "jednostavno nije moguće" izvesti u tako gusto naseljenom području, piše AA. 

Situacija je eskalirala u Pojasu Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas na izraelske gradove u subotu.

Hamasovo vojno krilo Brigade Al-Qassam u subotu ujutro pokrenulo je sveobuhvatnu operaciju nazvanu "Aqsa Flood".

komentari (0)