Palestinski Crveni polumjesec: Izgubljen kontakt sa timovima u Khan Younisu

Izraelska vojska izvela je rano ujutro intenzivne vazdušne napade i granatiranje u gradu u blizini bolnice Nasser

Svijet 22.01.2024, 09:36
Palestinski Crveni polumjesec: Izgubljen kontakt sa timovima u Khan Younisu
© AA

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca saopštilo je u ponedjeljak da je izgubilo kontakt sa timovima u gradu Khan Younis u južnom Pojasu Gaze, zbog kopnene invazije izraelskih tenkova u tom području, javlja Anadolu.

"Izraelski tenkovi bili su u blizini bolnice Al-Amal, kada smo potpuno izgubili kontakt sa našim timovima zbog kopnene invazije", objavljeno je na društvenoj mreži X.

Brigade Al-Qassam, vojno krilo Hamasa, saopštile su da su gađale izraelski tenk Merkava lokalno proizvedenom granatom Yassin 105 zapadno od Khan Younisa.

Izraelska vojska izvela je rano ujutro intenzivne vazdušne napade i granatiranje u gradu u blizini bolnice Nasser, javio je dopisnik Anadolu.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze 7. oktobra prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa u kojem je, kako tvrdi Tel Aviv, ubijeno oko 1.200 osoba.

Od tada je najmanje 25.105 Palestinaca ubijeno, a 62.681 povrijeđen u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopćilo je u utorak Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive 85 posto stanovništva Gaze interno raseljeno, a 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.

komentari (0)