Pravoslavni Božić bez slavlja u Betlehemu u znak solidarnosti sa Gazom

Vjernici se okupljaju u Bazilici Isusovog rođenja u gradu rođenja Isusa Hrista, ali bez velikog slavlja i euforije zbog izraelskih napada na blokiranu Gazu

Svijet 06.01.2024, 14:40
Pravoslavni Božić bez slavlja u Betlehemu u znak solidarnosti sa Gazom
© AA

U znak solidarnosti s narodom Pojasa Gaze, pravoslavci u Betlehemu Božić dočekuju bez slavlja i isključivo uz vjerske obrede, baš kao što je to nedavno bio slučaj i za vrijeme katoličkog Božića. 

Vjernici se okupljaju u Bazilici Isusovog rođenja u gradu rođenja Isusa Hrista, ali bez velikog slavlja i euforije zbog izraelskih napada na blokiranu Gazu, kao i zbog sve većih tenzija na okupiranoj Zapadnoj obali, piše AA. 

Gradonačelnica Betlehema Hanna Hananiya je za Anadolu rekla da su crkve i institucije u Betlehemu ove godine u tuzi i bijesu zbog izraelskih napada u Pojasu Gaze i Zapadnoj obali, u kojima su ubijene hiljade Palestinaca, uključujući djecu i žene.

“Mi doživljavamo genocidni rat koji traje već tri mjeseca, uništavajući crkve, džamije, univerzitete i ubijajući nevine ljude. Naš današnji praznik ograničavamo na vjerske obrede“, kazala je ona.

Ista situacija obilježavanja Božića isključivo vjerskim obredima bila je i za vrijeme katoličkog Božića prošlog mjeseca.

komentari (0)