Proizvođači tjestenine strahuju: Suša smanjila prinose pšenice u EU i Africi

Dodatni udarac ovoj industriji su neslužbene najave da bi Rusija od 1. decembra 2023. mogla zabraniti izvoz durum pšenice.

Svijet 15.11.2023, 10:58
Proizvođači tjestenine strahuju: Suša smanjila prinose pšenice u EU i Africi
© AA

Durum pšenica ponovno je skuplja jer je suša smanjila prinose u EU i Sjevernoj Africi. Loša je to vijest za proizvođače tjestenine, ali i za potrošače koji negoduju visoke cijene špageta, makarona i ostale tjestenine. Dodatni udarac ovoj industriji su neslužbene najave da bi Rusija od 1. decembra 2023. mogla zabraniti izvoz durum pšenice.

Kako prenosi "Agroinfonet", proizvođači tjestenine strahuju jer je u EU podbacio urod durum pšenice. Djelimičan spas donio je uvoz te pšenice iz Turske i Rusije.

- Kiše su ugrozile kvalitetu zrna i prinose. Domaće tržište je prioritet. To donosi pad ponude na svjetskom tržištu, ali i znači da bi Kanada, kao veliki proizvođač, mogla imati najveću dobit, navodi se.

Durum odnosno tvrda pšenica koristi se za pripremu raznih tjestenina, griza, kus-kusa i drugih proizvoda. Po svojstvima i namjeni razlikuje se od krušne ili meke pšenice. Uzgaja se na manjim površinama i redovito postiže više cijene na tržištu.

Inače, ljetos je objavljeno da poskupljuje tjestenina u Italiji, koja drži četvrtinu svjetske proizvodnje, što dovodi do poskupljenja ove namirnice i u ostalim zemljama svijeta gdje je Italija glavni izvoznik. U tom je razdoblju u Italiji kilogram tjestenine u prosjeku prelazio dva eura. Tada je reagovala i talijanska udruga potrošača „Asutenti“ zbog činjenice da je u to vrijeme cijena pšenice bila stabilna - 38 centi po kilogramu, zbog čega je bilo nejasno zašto je tjestenina toliko poskupjela.

komentari (0)