Putin se nada da će Rusija postići diplomatski sporazum sa Ukrajinom

Svijet 27.04.2022, 09:48
Putin se nada da će Rusija postići diplomatski sporazum sa Ukrajinom
© AA

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je u utorak da se nada da će diplomatskim putem postići dogovor s Ukrajinom i da su pregovori u toku.

Govoreći uoči sastanka s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom, Putin je rekao da Rusija snažno podržava principe na kojima se UN zasniva i namjerava to činiti u budućnosti.

On je rekao da su pregovori u martu sa Ukrajinom u Istanbulu, bili veoma ozbiljan iskorak.

- Ali, nažalost, nakon postizanja dogovora, nakon što smo jasno stavili do znanja da namjeravamo stvoriti povoljne uslove za nastavak pregovora, u Buči smo bili suočeni sa provokacijom s kojom ruska vojska nema nikakve veze. Znamo ko je pripremio ovu provokaciju, ko ju je uradio, rekao je Putin.

Ističući da su se stavovi ukrajinskih pregovarača prema mirovnom sporazumu dramatično promijenili nakon događaja u Buči, Putin je rekao da se, uprkos svemu, pregovori nastavljaju u online formatu i da se i dalje nada pozitivnom rezultatu.

Najmanje 2.729 civila je ubijeno, a 3.111 ranjeno u Ukrajini otkako je Rusija započela rat 24. februara, pocjene su UN-a. Strahuje se da će pravi broj biti mnogo veći, prenosi AA.

komentari (0)