Schallenberg: Pristupanje zemalja Zapadnog Balkana u EU važnije i hitnije nego ikad

Schallenberg je također poručio da se ne slaže s kritikama da Evropa osjetljivost koju pokazuje prema Ukrajincima koji bježe od rata nije pokazala prema Sirijcima.

Svijet 16.03.2022, 11:21
Schallenberg: Pristupanje zemalja Zapadnog Balkana u EU važnije i hitnije nego ikad
© AA

Ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg poručio je kako je pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU) važnije i hitnije nego ikad. 

Schallenberg je tokom vikenda učestvovao na Diplomatskom forumu u Antaliji (ADF), čiji je globalni komunikacijski partner AA, a govorio je na panelu pod nazivom "Traženje zajedničkog jezika na Bliskom istoku".

U intervjuu za AA, koji je dao u pisanoj formi, Schallenberg se dotakao rusko-ukrajinskog rata.

- Putinova agresija na Ukrajinu gorko pokazuje da nam je diplomacija potrebna više nego ikad. Glavna tema ADF-a o 'rekonstrukciji diplomacije' dobila je još više na značenju nakon 24. februara, jedne od najvažnijih prekretnica u novijoj evropskoj povijesti, rekao je Schallenberg.

Dotakao se trilateralnog sastanka ministara vanjskih poslova Turkiye - Rusija - Ukrajina.

- Glavni cilj trebao bi biti zaustaviti Rusiju. U 21. stoljeću nijednu granicu ne treba mijenjati vojnom agresijom, ne treba gaziti međunarodno pravo, poručio je šef austrijske diplomatije.

Pozivajući Rusiju da se povuče iz Ukrajine, da započne pregovore i pruži priliku dijalogu i diplomaciji, Schallenberg je dodao: "Iako trilateralni ministarski sastanak, koji se održao na margini ADF-a, nije imao konkretne rezultate, bio je samo prvi korak. Nadam se da će se dijalog nastaviti."

Naglasio je potrebu za proglašenjem hitnog prekida vatre i stvaranjem održivih humanitarnih koridora za ublažavanje patnje,

- Sve pohvale Turkiye za njezine diplomatske napore po ovom pitanju, poručio je Schallenberg.

Podvukao je kako je pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU-u važnije i hitnije nego ikad.

- Za nas je bitno da sve zemlje koje žele ući u EU ispunjavaju iste kriterije. Brzi proces pristupanja nije predviđen. Turkiye je ključni partner EU-a u mnogim područjima od zajedničkog interesa kao što su ekonomska suradnja, migracije, borba protiv terorizma i klimatske promjene. Međutim, kao što znate, pristupni pregovori s Turkiye zastali su iz očitih razloga i stav Austrije po tom pitanju je jasan, kazao je Schallenberg.

Schallenberg je također poručio da se ne slaže s kritikama da Evropa osjetljivost koju pokazuje prema Ukrajincima koji bježe od rata nije pokazala prema Sirijcima.

- U Evropi postoji široka podrška i zaštita za izbjeglice iz Sirije. Samo u Austriji 2015. i 2016. iz Sirije je došlo više od 100.000 ljudi. Također cijenimo ono što su Turkiye i turski narod učinili za izbjeglice iz Sirije. Naš je pristup uvijek bio da brinemo o izbjeglicama u najbližem mjestu njihovoj zemlji, naveo je Schallenberg.

komentari (0)