Schroeder: Turkiye od velike pomoći u naporima da se okonča sukob između Rusije i Ukrajine

Nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi prošle semdice, Gerhard Schroeder je dao intervju za časopis "Stern", koji je objavljen danas

Svijet 04.08.2022, 11:58 05.08.2022, 09:47
Schroeder: Turkiye od velike pomoći u naporima da se okonča sukob između Rusije i Ukrajine
© AA

 Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder izjavio je da je Turkiye bila od velike pomoći u naporima da se okonča sukob između Rusije i Ukrajine, kao i u pregovarima oko izvoza žitarica. 

Nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi prošle semdice, Schroeder je dao intervju za časopis "Stern", koji je objavljen danas.

Naglasivši da Kremlj želi "rješenje iz pregovora", Schroeder je kazao: "Postojao je pregovarački pristup u sukobu između Rusije i Ukrajine, kao u Istanbulu u martu. Turci su bili od velike pomoći jer trenutno pregovaraju o isporukama žitarica. Posao sa žitaricama je prvi uspjeh. Možda se ovo postepeno može pretvoriti u primirje."

Ističući da obje strane moraju učiniti ustupke kako bi se okončao rat između Rusije i Ukrajine, Schroeder je dodao:

"Velika je greška klevetati moguće ustupke Ukrajine kao 'mir koji diktira Rusija'."

Ukazujući na napore predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana po ovom pitanju, Schroeder je kazao: "Smatram da je pokušaj posredovanja turskog predsjednika Erdogana dobar."

Bivši kancelar Njemačke istaknuo je da ne može doći do "rješenja iz pregovora" bez podrške Amerikanaca, piše AA. 

Upitan zašto se nije distancirao od ruskog predsjednika Putina, Schroeder je rekao: “Osudio sam rat, znate to. Ali, koristi li ikome osobno distanciranje Vladimira Putina?"

Komentarišući rusko smanjenje isporuka plina Evropi putem plinovoda Sjeverni tok 1, Schroeder je kazao: "Kremlj nema nikakvih političkih izjava za smanjenje protoka plina. Ovo je više tehnički i birokratski problem s obje strane. Prebacuju krivicu jedni na druge."

Predložio je korištenje plinovoda Sjeverni tok 2 kako bi se izbjegla teška situacija u opskrbi plinom u Njemačkoj.

"Ako ne želite koristiti Sjeverni tok 2, morate se suočiti s posljedicama", poručio je Schroeder.

komentari (0)