State Department počinje koristiti naziv "Turkiye" umjesto "Turkey"

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je sredinom prošle godine zatražio od zemalja svijeta da se pridržavaju načina pisanja naziva na turskom

Svijet 06.01.2023, 11:44 08.01.2023, 17:54
State Department počinje koristiti naziv "Turkiye" umjesto "Turkey"
© AA

Američki State Department potvrdio je kako će službeno početi koristiti naziv „Republika Turkiye“ umjesto dosadašanjeg „Republika Turska/Turkey“.

Kako piše britanski "The Guardian“, odjeljenje američke vlade objavilo je svoje prvo saopćenje za medije u kojem su potvrdili svoj pristanak na korištenje naziva Turkiye, na zahtjev turskog veleposlanstva u Washingtonu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je sredinom prošle godine zatražio od zemalja svijeta da se pridržavaju načina pisanja naziva na turskom jer je, kako je tada rekao, ispravnije budući da se ime zemlje tako izgovara na turskom jeziku.

To je tada prihvaćeno, kako u Ujedinjenim nacijama (UN) tako i u NATO savezu.

Sjedinjene Američke Države, sa druge strane, nisu odmah počele koristiti „Turkiye“ umjesto „Turkey“ u cilju, kako su tada rekli, „šireg razumijevanja javnosti“.

- Ministarstvo će od sada koristiti naziv Turkiye u formalnim diplomatskim kontekstima te javnoj komunikaciji, potvrdio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

komentari (0)