Stoltenberg: "NATO ne odustaje od političkog rješenja sukoba"

Stoltenberg je dodao šalju dodatne trupe kako bi pomogli u deeskalaciji tenzija i da je bataljon u pripravnosti u slučaju da se situacija pogorša. 

Svijet 01.06.2023, 12:39 01.06.2023, 13:42
Stoltenberg: "NATO ne odustaje od političkog rješenja sukoba"

Generalni sekretar NATO-a jJens Stoltenberg izjavio je u četvrtak da slanje dodatnih trupa na Kosovo ne znači da alijansa odustaje od mogućeg političkog rješenja sukoba. 

Stoltenberg je izjavu dao uoči neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u glavnom norveškom gradu Oslu.

Odgovarajući na pitanje novinara AA da li slanje dodatnih 700 vojnika NATO-a na Kosovo i držanje bataljona u pripravnosti u slučaju potrebe znači da alijansa očekuje da bi neredi mogli prerasti u veći sukob u Evropi nakon ruskog rata u Ukrajini, Stoltenberg je rekao da to "ne znači da NATO odustaje od političkog rješenja.”

Dodao je da šalju dodatne trupe kako bi pomogli u deeskalaciji tenzija i da je bataljon u pripravnosti u slučaju da se situacija pogorša. 

U opštinama na sjeveru Kosova naseljenim većinom srpskim stanovništvom od ponedeljka su porasle tenzije koje su prerasle u nasilje.

Lokalni Srbi okupljaju se na protestima kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog izbora novih gradonačelnika, traže i povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije iz zgrada opština.

NATO je tim povodom najavio slanje dodatnih vojnika na Kosovo.

komentari (0)