Temperature u Velikoj Britaniji više nego na Ibizi

Dok se najviše temperature očekuju na jugu, uslovi toplotnog talasa će verovatno zahvatiti veći dio Engleske i posebno Velsa

Svijet 05.09.2023, 10:12
Temperature u Velikoj Britaniji više nego na Ibizi
© AA

Očekuje se da će temperature u Velikoj Britaniji porasti na 32 stepena Celzijusa u jugoistočnim područjima zemlje, saopćila je britanska nacionalna meteorološka služba.

Britanska zdravstvena sigurnosna agencija izdala je žuti alarm za sve regije osim za sjeveroistočnu Englesku nakon upozorenja britanske meteorološke službe.

- Visoki pritisak se nalazi jugoistočno od Velike Britanije, što donosi stabilnije uslove s temperaturama koje rastu u prvoj polovini ove sedmice, rekao je zamjenik glavnog meteorologa Met Officea Mark Sidaway, prenosi Anadolija.

Dok se najviše temperature očekuju na jugu, uslovi toplotnog talasa će verovatno zahvatiti veći dio Engleske i posebno Velsa, a dijelovi Škotske i Sjeverne Irske će vjerovatno imati neuobičajeno visoke temperature.

Temperature će biti i do četiri stepena više nego na španskom ostrvu Ibiza, mediteranskom ljetovalištu hiljadama kilometara južno, navodi Met Office.

U saopćenju se dodaje da je prethodna najviša minimalna temperatura zabilježena tokom noći za septembar bila 21,7 stepen, ali da se očekuje da će se taj rekord promijeniti u srijedu i četvrtak.

komentari (0)