Tuniski predsjednik razriješio premijera Tunisa i zamrznuo rad parlamenta

Predsjednikove pristalice okupile su se na aveniji Habib Bourguiba u središtu glavnog grada Tunisa, slaveći njegove odluke koje je opozicija osudila kao "puč"...

Svijet 26.07.2021, 09:07 26.07.2021, 10:52
Tuniski predsjednik razriješio premijera Tunisa i zamrznuo rad parlamenta
© FENA/ARHIV

Tuniski predsjednik Kais Saied izjavio je u je zamrznuo rad parlamenta i razriješio je premijera Hichema Mechichija s položaja, usred produbljivanja političke i ekonomske krize u zemlji.

Mjere dolaze nekoliko sati nakon što su demonstranti izašli na ulice u nekoliko dijelova zemlje, tražeći da vlada podnese ostavku i raspusti parlament, prenosi dpa.

Tunis je doživio ekonomsko usporavanje zbog javnih nemira i napada militantnih pobunjenika od ustanka koji je nadahnuo pobune u Arapskom proljeću 2010-11.

Nakon sastanka s višim zapovjednicima u nedjelju, Saied je najavio da preuzima izvršnu vlast zajedno s novim premijerom kojeg će imenovati.

Saied, bivši profesor prava, također je najavio da će ukinuti imunitet svih članova parlamenta.

Rekao je da koraci koje je poduzeo u nedjelju ne znače da on suspendira ustav ili "odstupa od ustavnog legitimiteta".

Rekao je da su mjere usmjerene na "spašavanje" Tunisa i u skladu su sa zakonom.

"Doživljavamo najdelikatnije trenutke u povijesti Tunisa, i to su najopasnije minute", dodao je u televizijskom obraćanju.

Posljednjih mjeseci Saied, koji je dužnost preuzeo 2019., bio je u političkom sporu oko ovlasti vlade i parlamenta.

Ustav Tunisa daje predsjedniku pravo da poduzme izuzetne mjere u slučaju "velike opasnosti koja prijeti nacionalnom entitetu, sigurnosti i nezavisnosti".

Predsjednikove pristalice okupile su se na aveniji Habib Bourguiba u središtu glavnog grada Tunisa, slaveći njegove odluke koje je opozicija osudila kao "puč".

Ranije u nedjelju, stotine demonstranti okupilo se u Tunisu, osuđujući ekonomske nevolje u sjevernoafričkoj zemlji koje su popraćene velikim brojem slučajeva koronavirusa.

Iako su sigurnosne snage blokirale ceste koje vode do parlamenta, stotine demonstranata uspjelo je okupiti se na obližnjim ulicama.

Skandirali su "narod želi propast režima", slogan koji podsjeća na tunisku pobunu koja je srušila dugogodišnjeg diktatora Zine El Abidine Ben Alija 2011. godine.

Tunis je  smatran jedinom demokratskom pričom o uspjehu pobuna u Arapskom proljeću.

komentari (0)