Turkiye i Izrael odlučili imenovati ambasadore u cilju normalizacije odnosa dvije zemlje

Svijet 17.08.2022, 15:08
Turkiye i Izrael odlučili imenovati ambasadore u cilju normalizacije odnosa dvije zemlje
© AA

Turkiye i Izrael odlučili su imenovati ambasadore u cilju normalizacije odnosa dvije zemlje, saopćio je ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu u srijedu.

”Koraci koje poduzimamo na normalizaciji odnosa uključuju ponovno imenovanje ambasadora. Turkiye je odlučila imenovati ambasadora u Izraelu, u Tel Avivu”, kazao je on na konferenciji za medije sa kirgiškim kolegom Jeenbekom Kulubaevim u Ankari.

Cavusoglu je kazao kako će proces početi odlukom ko će biti imenovan.

”Nastavit ćemo braniti prava Palestine, Al-Qudsa i Gaze, i važno je da se naše poruke direktno prenesu Tel Avivu na nivou ambasadora“, kazao je ministar vanjskih poslova, piše AA.

Dodao je kako je potpisan sporazum o bilateralnoj saradnji na polju avijacije, a zemlje će u septembru održati ekonomski sastanak.

Cavusoglu je u maju posjetio Izrael, što je bila prva posjeta ministra vanjskih poslova Turkiye u posljednjih 15 godina, kako bi razgovarao o normalizaciji odnosa.

Istovremeno, izraelski premijer Yair Lapid saopćio je da su dvije zemlje donijele odluku o obnovi punih diplomatskih veza i ponovnom imenovanju ambasadora i generalnih konzula.

”Obnova odnosa s Turkiye je važna za regionalnu stabilnost i veoma važne ekonomske vijesti za državljane Izraela“, dodao je Lapid.

komentari (0)