Turske škole u Saudijskoj Arabiji će ponovno početi s radom

Vlasti Saudijske Arabije su krajem aprila 2021. godine odlučile zatvoriti osam turskih škola, a kao rezultat kontakata vlasti dviju zemalja uskoro će započeti proces ponovnog prijema učenika u škole

Svijet 01.08.2022, 15:06
Turske škole u Saudijskoj Arabiji će ponovno početi s radom
© AA

Turske škole u Saudijskoj Arabiji koje djeluju pri Ministarstvu nacionalnog obrazovanja Turkiye, zatvorene tokom prošle godine, ponovno će početi s radom. 

U saopćenju Ministarstva nacionalnog obrazovanja Turkiye podsjetili su da su turske škole koje rade u glavnom gradu Rijadu i nekoliko drugih gradova zatvorene krajem školske godine 2020/2021, odlukom vlade Saudijske Arabije.

Uz diplomatske kontakte Vlade Turkiye i inicijative Ministarstva nacionalnog obrazovanja, škole koje djeluju pod ministarstvom u Saudijskoj Arabiji ponovno će biti otvorene.

Pitanje turskih škola bila je jedna od tema bilateralnog sastanka ministra nacionalnog obrazovanja Turkiye Mahmuta Ozera s ministrom obrazovanja Saudijske Arabije Hamadom Al Shaikhom u okviru Samita o transformaciji obrazovanja održanom u Parizu, glavnom gradu Francuska, piše AA. 

Kao rezultat kontakata vlasti dviju zemalja, uskoro će započeti proces ponovnog prijema učenika u turske škole za koje je odlučeno da ponovno otvore svoja vrata.

Vlasti Saudijske Arabije su krajem aprila 2021. godine odlučile zatvoriti osam turskih škola.

komentari (0)