U Australiji ukinute mjere: Počelo klanjanje džuma-namaza u džamijama

Svijet 05.11.2021, 10:58 05.11.2021, 11:26
U Australiji ukinute mjere: Počelo klanjanje džuma-namaza u džamijama
© AA

U Melbourneu, u Australiji, ukinute su određene epidemiološke mjere uvedene sa ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusa, a samim tim je u džamijama klanjan i prvi džuma-namaz (molitva muslimana petkom) u posljednja tri mjeseca.

Potpuni lockdown koji je u Melbourneu uveden 5. augusta, ukinut je 29. oktobra, a muslimani su tako mogli klanjati prvi džuma-namaz u posljednjih nekoliko mjeseci.

Melbourne je u lockdownu, u različitim vremenskim periodima, proveo ukupno 267 dana. Nekoliko stotina muslimana koji su došli u džamiju Thomastown, koji su vakcinisani dvjema dozama, džuma-namaz su klanjali unutra, a oni koji nisu vakcinisani, klanjali su vani.

Imam džamije Recep Akakus za AA je kazao kako su sretni što nakon tri mjeseca mogu klanjati džuma-namaz.

- Džamija je ponovo dočekala svoje vjernike. Hvala Allahu dž.š. Koliko god naše džamije bile lijepe s estetskog aspekta, lijepih tepiha, zidova i ukrasa, svaki put je to nepotpuno bez vjernika. Zbog toga smo danas veoma sretni, rekao je Akakus.

V.d čelnika turske islamske zajednice u Thomastownu Muhittin Yolds ukazao je na značaj klanjanja džuma-namaza uz poštivanje socijalne distance.

- Zaista nam je ovo nedostajalo. Ljudi kad nešto izgube, onda shvate njegovu vrijednost. Nadamo se da će ova bolest što prije biti pobijeđena i da ćemo opet imati mir. Sad barem možemo klanjati džuma-namaz iako je to s distancom. Da nam Gospodar što prije omogući da se vratimo u stare safove, rekao je Yoldas.

Kemal Atmaca u džamiju dolazi 37 godina.

- Za mene je ovaj dan poput praznika, džemat je tu. Sanjao sam o ovom danu. Hvala Bogu, i pandemija se usporava pa smo se opet okupili, rekao je Atmaca.

U Australiji je koronavirusom zaraženo najmanje 177.411 osoba, a preminulo je 1.796.

komentari (0)