U Briselu počeo samit lidera NATO-a

- NATO je sam po sebi krucijalno važan za interese SAD-a i da ga nema, morali bismo ga izmisliti, kazao je Biden u kratkoj izjavi po dolasku u sjedište NATO-a.

Svijet 14.06.2021, 15:28 14.06.2021, 20:31
U Briselu počeo samit lidera NATO-a
© AA

U Briselu je počeo samit na kojem učestvuju predsjednici država i vlada članica NATO-a. Čelnici 30 zemalja članica NATO-a okupili su se u sjedištu te organizacije u Briselu, a generalni sekretar Jens Stoltenberg je dočekao sve učesnike, uključujući i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i američkog predsjednika Joea Bidena.

Učesnici samita su pozirali fotoreporterima, ali uz poštivanje epidemioloških mjera, a šef NATO-a Stoltenberg će se po završetku sastanka obratiti javnosti, a bit će objavljena i zajednička izjava učesnika.

Na marginama samita NATO-a najavljeni su brojni bilateralni sastanci, javlja AA. 

Čelnici članica NATO-a danas će na samitu u sjedištu te organizacije razgovarati o odnosima s Rusijom, Kinom, kao i o programu NATO-a za 2030. godinu koji treba povećati otpornost organizacije i pripremiti je za nove izazove, uključujući klimatske promjene.

Član Sjevernoatlantskog ugovora o kolektivnoj odbrani je sveta obaveza, izjavio je danas predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden.

Američki predsjednik Biden je stigao u sjedište NATO-a u Bruxellesu, gdje ga je uoči današnjeg samita dočekao generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

- NATO je sam po sebi krucijalno važan za interese SAD-a i da ga nema, morali bismo ga izmisliti, kazao je Biden u kratkoj izjavi po dolasku u sjedište NATO-a. 

Biden je, također, poslao poruku odlučnosti za jačanje saradnje SAD-a i Evrope te je kazao da je SAD uz Evropu.

/Twitter 

Bidenove izjave svjedoče o američkoj predanosti NATO-u i principu kolektivne odbrane koje je glasno osporavao njegov prethodnik Donald Trump.

Član 5 Sjevernoatlantskog ugovora je kamen temeljac tog vojnog saveza, koji pruža kolektivnu odbranu u slučaju napada na svakog člana organizacije.

Na kolektivnu odbranu članice su se pozvale samo jednom u istoriji NATO-a, kada su SAD zatražile podršku od saveznika nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

komentari (0)