U Granadi pronađeni posmrtni ostaci andaluzijskih muslimana

Svijet 26.09.2022, 10:20
U Granadi pronađeni posmrtni ostaci andaluzijskih muslimana
© AA

Tokom iskopavanja u Granadi, na jugu Španije, pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju muslimanima koji su živjeli u posljednjih nekoliko godina islamskog perioda Andaluzije (711.-1492.).

Arheolog koji vodi iskopavanja u centru Granade Amjad Suliman u izjavi je za AA kazao je kako su 18. oktobra 2021. godine počeli iskopavanja na području površine 1.000 kvadratnih metara, na kojoj je pronađeno pet masovnih grobnica i kosturi oko 600 osoba.

Suliman je kazao kako su tokom arheoloških istraživanja znali da se u Granadi nalazi najveće mezarje (muslimansko groblje) u Evropi u tom periodu, nazvano po Sahl Benu Maliku (učenjaku iz 12. stoljeća). Istakao je kako su na tom području pronađeni posmrtni ostaci iz islamskog perioda Andaluzije.

Istakao je kako su tokom iskopavanja pronašli otkrića koja sežu do Srednjeg vijeka.

“Pronašli smo ljudske kosti svih uzrasta i spola ljudi koji su bili jedni na drugima zbog historijskih dešavanja i nedostatka prostora“, kazao je Suliman.

Dodao je i kako su pronađeni smrtni listovi muslimana koji su krili lične dokumente kako ne bi bili prisiljeni na prelazak na kršćanstvo.

Istakao je kako je došlo do značajnih gubitaka među muslimanima nakon što je Granada došla u ruke kršćana.

Podsjetio je da su mnogi građani u Granadi 1492. godine pokatoličeni, a protjerani su muslimani i Jevreji koji nisu pristajali na to.

Suliman je kazao kako su odlukom kraljeva katolika 1501. godine mnogi nišani (nadgrobni spomenici) korišteni za gradnju objekata, uključujući vjerske objekte. Na taj način, u pojedinim zidovima Alhambre pa čak i manastira San Jeronimo moguće je vidjeti te nišane.

Predsjednik Fondacije Ulu džamije u Granadi Umar del Pozo kazao je kako je tokom dosadašnjih iskopavanja u Granadi pronađen veliki broj posmrtnih ostataka muslimana.

”Sada su pronađeni i u centru grada. Ljudski posmrtni ostaci koji su dosad pronađeni stajali su u skladištu Direkcije za kulturu u Granadi, ali kada je u pitanju novo otkriće mi želimo uzeti kosti radi antropoloških analiza. Kasnije te kosti želimo odnijeti na mezarje i ukopati ih. To je dug proces i iziskuje značajna finansiranja. Naš cilj je da budu obavljene potrebne analize, a ostaci ukopani na mezarju“, kazao je Del Pozo.

komentari (0)