U Istanbulu se sutra održava važan sastanak o transportu žita iz ukrajinskih luka

Svijet 12.07.2022, 14:16
U Istanbulu se sutra održava važan sastanak o transportu žita iz ukrajinskih luka
© AA

Ministar odbrane Republike Turkiye Hulusi Akar saopćio je da će u Istanbulu sutra biti održan važan sastanak vojnih delegacija u vezi sa sigurnim pomorskim transportom žitarica iz ukrajinskih luka.

Akar je u saopćenju naveo da se pozitivnim tokom odvijaju sastanci na tragu diplomatskih aktivnosti i direktiva koje turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan daje u pravcu prevazilaženja prehrambene krize.

Akar je u svojoj izjavi naveo da su se diplomatski napori i direktive predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana za rješavanje "krize hrane" pozitivno razvili na sastancima koje su održali.

Podsjetivši da je imao sastanke sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom i ukrajinskim ministrom odbrane Oleksijem Reznikovom, Akar je rekao da je nakon toga došlo do uspostave “crvene linije“ i direktnog kontakta između Turkiye, Ukrajine i Rusije.

Delegacija Ministarstva odbrane Turkiye posjetila je Moskvu kako bi se sastala sa ruskom vojnom delegacijom za rješavanje prehrambene krize, a zatim je ukrajinska vojna delegacija došla u posjetu u Turkiye.

“Nakon svih ovih sastanaka, o žitu koje čeka u ukrajinskim lukama i njegovom sigurnom slanju na međunarodno tržište, sutra će u Istanbulu razgovarati vojne delegacije ministarstava odbrane Turkiye, Ruske Federacije i Ukrajine te delegacija Ujedinjenih nacija“, saopćio je Akar.

Izvor: AA

komentari (0)