U izraelskim napadima u nedjelju ubijeno više od 400 Palestinaca u Gazi

Većina ubijenih bili su žene i djeca, rekli su medicinski izvori palestinskoj novinskoj agenciji WAFA

Svijet 23.10.2023, 09:37 23.10.2023, 16:00
U izraelskim napadima u nedjelju ubijeno više od 400 Palestinaca u Gazi
© AA

 Izraelska vojska u jednom danu, odnosno u nedjelju, bombardovala je 320 lokacija u Gazi, ubivši 400 Palestinaca.

Većina ubijenih bili su žene i djeca, rekli su medicinski izvori palestinskoj novinskoj agenciji WAFA.

Napadi su bili koncentrirani na Jabalyu i Beit Lahiyu na sjeveru, četvrti Al-Gusta i Al-Rimal i izbjeglički kamp Al-Shati na zapadu te Khan Younis i Rafah na jugu Pojasa Gaze.

Prema izvorima, među ubijenima oko 70 posto su bili žene, djeca i starci, piše AA. 

Izvori su rekli da su 44 Palestinca ubijena u pokrajini Khan Younis, 57 u Rafahu, 168 u Al-Wusti, 66 u Gazi i 44 na sjeveru.

Šest je poginulo, a 11 povrijeđeno u bombaškom napadu na kuću u Rafahu. U bombardovanju kuće porodice Abu Habis u Al-Sarari pet osoba je ubijeno. Još jedan napad dogodio se na kuću u Al-Maghraqi u centru Pojasa Gaze, a poginule su četiri osobe te je ranjeno šest.

"Okupacijski ratni avioni izveli su nekoliko napada na dvije kuće u području Al-Tirnis u kampu Jabaliya i albansku džamiju u kampu na sjeveru Pojasa Gaze, uzrokujući 20 mrtvih, dok su deseci još pod ruševinama", objavila je WAFA.

Zabilježeno je više izraelskih napada u blizini medicinskog kompleksa Al-Shifa u centralnom dijelu Gaze i u blizini bolnice Al-Quds u četvrti Tel al-Hawa zapadno od Gaze, koja je bila meta po drugi put.

Palestinska agencija je navela da je "okupacijski avion izveo najmanje 25 masakara u nedjelju" izravno gađajući kuće bez prethodnih upozorenja o evakuaciji.

WAFA je citirala palestinsko Ministarstvo zdravstva da su "tokom okupacije potpuno uništena stambena naselja i izbrisana s karte Pojasa Gaze, pretvarajući ih u ruševine".

"Neke su porodice potpuno izbrisane iz matičnih knjiga u nekoliko područja i izbjegličkih kampova u Pojasu Gaze", navela je WAFA.

Medicinski i timovi civilne zaštite izvukli su stotine mrtvih i ranjenih, ali i dalje rade na izvlačenju još stotina žrtava koje su još uvijek pod ruševinama srušenih domova, objavila je WAFA.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, ubijeno je više od 1.000 žena i 1.900 djece, a raseljeno je pola miliona Palestinaca, saopćio je u nedjelju ured za medije Vlade u Gazi, javlja Anadolu.

Naveli su da su do nedjelje ubijene 1.023 žene.

"Nastavak zločina izraelskih okupatora protiv žena, djevojčica i djece predstavlja ratni zločin koji osuđuju sve međunarodne i humanitarne konvencije", saopćeno je.

Pozvali su se i na brojke Ministarstva zdravstva u Gazi prema kojima je više od 1.900 djece ubijeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze koji su u toku.

Također se poziva na izvještaj UN Women u kojem se kaže da je broj udovica premašio 1.000.

Ured za medije pozvao je institucije koje se bave pravima djece da se "suprotstave zločinima okupacije i razotkriju ciljanja palestinske djece i žena".

Izraelska vojska nastavila je intenzivne zračne napade na Gazu u kojima su uništili cijele četvrti.

Najmanje 4.651 Palestinac, uključujući 1.873 djece, ubijen je u izraelskim napadima na Gazu.

Neodređeni broj ljudi zarobljen je ispod ruševina.

komentari (0)