Ugašena jedina elektrana u Pojasu Gaze

Izvor iz palestinske energetske uprave izjavili su da je elektrana ostala bez goriva što je dovelo do potpunog nestanka struje u Pojasu

Svijet 11.10.2023, 15:45 16.10.2023, 12:24
Ugašena jedina elektrana u Pojasu Gaze
© AA

Jedina elektrana u Pojasu Gaze prestala je raditi u srijedu zbog nedostatka goriva. 

Izvori iz palestinske energetske uprave izjavili su da je elektrana ostala bez goriva što je dovelo do potpunog nestanka struje u Pojasu.

Ranije u srijedu, šef Palestinske energetske uprave Dhafer Melhem izjavio je da će se jedina elektrana u Pojasu Gaze zatvoriti za nekoliko sati, piše AA. 

Kao rezultat odluke kabineta u Tel Avivu, Izrael je već "prekinuo snabdijevanje Pojasa Gaze strujom od prošle nedjelje" kao odgovor na operaciju palestinske grupe Hamas.

Melhem vjeruje da je trenutni cilj Izraela da "liši Gazu struje iz svih izvora i učini je mjestom neprikladnim za život".

Hamasovo vojno krilo Brigade Al-Qassam u subotu ujutro pokrenulo je sveobuhvatnu operaciju nazvanu "Aqsa Flood". Hiljade raketa ispaljene su iz Gaze prema Izraelu, a naoružane grupe ušle su u naselja u regiji.

Grupa je saopštila da je operacija odgovor na izraelske napade u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu i povećano nasilje među naseljenicima.

Izraelska vojska je u znak odmazde pokrenula operaciju "Gvozdeni mačevi" protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

U nasilju je ubijeno više od 2.255 ljudi, uključujući najmanje 1.055 Palestinaca u Gazi i 1.200 Izraelaca na drugoj strani.

komentari (0)