UN: Više od 50 država svijeta na ivici banktora

Steiner je upozorio kako inflacija, energetska kriza i rastuće kamatne stope stvaraju uvjete u kojima je sve veći broj zemalja u opasnosti od bankrota, s potencijalno katastrofalnim učincima po građane

Svijet 11.11.2022, 09:33
UN: Više od 50 država svijeta na ivici banktora
© AA

Više od 50 najsiromašnijih zemalja u razvoju u opasnosti je od bankrota ukoliko bogati svijet ne ponudi hitnu pomoć, upozorio je direktor UN-ovog Programa za razvoj Achim Steiner na klimatskom samitu UN-a Cop27.

Kako prenosi britanski list "The Guardian", Steiner je upozorio kako inflacija, energetska kriza i rastuće kamatne stope stvaraju uvjete u kojima je sve veći broj zemalja u opasnosti od bankrota, s potencijalno katastrofalnim učincima po građane.

- Trenutno su 54 zemlje na našem popisu i ako budemo imali još šokova, kamatne stope još više budu rasle, zaduživanje postane skuplje, cijene energije, cijene hrane, postaje gotovo neizbježno da ćemo vidjeti ekonomije koja nisu u stanju platiti. Sve to stvara katastrofalni scenarij, pogledajte Šri Lanku koja je zapala u građanski sukob sa svim društvenim, ekonomskim i političkim implikacijama", rekao je Steiner.

Bez mjera za pomoć oko dugova, upozorio je, siromašne zemlje ne bi se mogle uhvatiti u koštac s klimatskom krizom.

- Pitanje duga sada je postalo toliko veliki problem za toliko mnogo gospodarstava u razvoju da suočavanje s dužničkom krizom postaje preduvjet za stvarno ubrzanje klimatskih mjera. Moramo ubrizgati ciljanu likvidnost u zemlje kako bismo mogli ulagati u energetske prijelaze i prilagođavanje na ekstremne vremenske uslove", rekao je.

Steiner je upozorio da su neke zemlje u razvoju u opasnosti od odustajanja od pregovora UN-a o klimi ako vlade razvijenih zemalja ne ispune dugogodišnje obećanje siromašnim zemljama o pomoći od 100 milijardi dolara godišnje, kako bi im se pomoglo u smanjenju emisija stakleničkih plinova i prilagoditi se utjecajima ekstremnih vremenskih uvjeta.

Više od stotinu svjetskih lidera učestvuje na samitu o klimatskim promjenama - COP27 koji se ovog puta održava u Egiptu. Samit se od 1994. godine održava svake godine okupljajući potpisnice konvencije (Conference of the Parties), a to su skoro sve države svijeta.

komentari (0)