Uspjeh SIHA letjelica na naslovnim stranama svjetskih medija

Svijet 25.05.2021, 15:13 25.05.2021, 15:30
Uspjeh SIHA letjelica na naslovnim stranama svjetskih medija
© Yeni safak

                      

Turske oružane bespilotne letjelice, koje će biti izvezene u Poljsku, članicu NATO saveza i EU, a  o kojima se neprestano piše, i koje zauzimaju mjesto na naslovnicama mnogih svjetskih medija, i ovaj put su se bili u centru pažnje. 

O njima i uspjehu pisao je The Washington Post sa naslovom "Poljska će nabaviti 24 borbena drona turske proizvodnje"

- Prvi put u historiji, Turska izvozi bespilotne letjelice članici NATO-a i Evropske unije. Ovo je prvi put da Turska izvozi svoje bespilotne letjelice u jednu takvu zemlju, kazao je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan čije riječi su se našle u The Washington Post-u. 


 

Ovaj veliki uspjeh Turske i turskih bespilotnih letjelica odgovor je i na vijesti koje su pisane prije devet godina, kada je tadašnji turski predsjednik, Abdulah Gul pokušavao nagovoriti Američki Kongres da prodaju vojne dronove Turskoj. Tada je Associated Press in Ankara objavila tekst sa naslovom "Turska se nada da će joj SAD prodati borbene dronove". 

Danas, devet godina poslije Turske ne samo da proizvodi bespilotne oružane letjlice, nego ih i izvozi u evropske ali i druge zemlje svijeta. 

  

komentari (0)