Švedski ministar vanjskih poslova: "Radimo na tome da se nepoštivanje Kur'ana ne ponovi"

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao je u utorak da Vlada pokušava promijeniti zakon kako bi spriječila buduće napade na Kur'an

Svijet 26.07.2023, 09:29 27.07.2023, 13:04
Švedski ministar vanjskih poslova: "Radimo na tome da se nepoštivanje Kur'ana ne ponovi"
© AA

 Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao je u utorak da Vlada Švedske pokušava promijeniti zakon kako bi spriječila buduće napade na Kur'an, opisujući ih kao "podle". 

Billstrom je telefonom razgovarao sa alžirskim kolegom Ahmedom Attafom, navodi Ministarstvo vanjskih poslova Alžira.

Billstrom je ukazao na ustavna ograničenja koja ograničavaju sposobnost Vlade da spriječi takvo ponašanje, istovremeno izražavajući duboko žaljenje zbog takvih postupaka.

“Radimo na tome da se nepoštivanje Kur'ana ne ponovi”, rekao je švedski šef diplomatije.

Billstrom je također upoznao Attafa sa inicijativom švedskog ministarstva pravde da ocijeni mogućnost usvajanja zakona o održavanju javnog reda kako bi se riješilo takvo neprihvatljivo ponašanje.

Salwan Momika, porijeklom Iračanin, spalio je Kur'an pod policijskom zaštitom ispred džamije u Stockholmu prvog dana Kurban-bajrama, 8. juna, piše AA. 

Momika je također 20. jula pod policijskom zaštitom gazio Kur'an i iračku zastavu ispred Ambasade Iraka u Stockholmu.

U januaru je Rasmus Paludan, danski lider krajnje desnice, spalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Stockholmu što je izazvalo osude u islamskom svijetu.

Podsjetimo, jučer su aktivisti "Civil Rights Defenders" u Švedskoj tražili su da se spaljivanje Kur'ana u toj zemlji podvede pod okvir zločina iz mržnje te da se takvi provokativni činovi spriječe, javlja Anadolu.

Aktivisti Anders L Pettersson i John Stauffer napisali su članak za najveći švedski politički list "Dagens Nyheter" s naslovom "Omogućite zakon o zločinima iz mržnje i zaustavite spaljivanje Kur'ana".

U članku je zatraženo da se zakon o zločinima iz mržnje u Švedskoj učinkovito koristi u ovim provokacijama.

"U skladu sa snažnom praksom zakona o zločinima iz mržnje u Švedskoj, osoba koja spaljuje Kur'an treba biti krivično gonjena. Međutim, incidenti spaljivanja Kur'ana ne smatraju se huškanjem protiv etničkih grupa na sudovima u Švedskoj. Najčešći protivargument je da je spaljivanje Kur'ana jednostavno sloboda izražavanja. Ali ovom argumentu nedostaje i pravna i povijesna podrška", pišu aktivisti.

Aktivisti su podsjetili da Švedska ima zakonodavstvo o zločinima iz mržnje u skladu s međunarodnim konvencijama kao što su Konvencija Ujedinjenih naroda (UN) o rasnoj diskriminaciji, kao i Konvencija o građanskim i političkim pravima

"Muslimani su općenito ranjiva manjinska grupa u Švedskoj. Islamofobija danas raste u Švedskoj. I Ombudsman za diskriminaciju i Vijeće za prevenciju kriminaliteta upozoravaju da su zločini iz mržnje i islamofobna diskriminacija u porastu. Unatoč tome, tužitelji razmatraju slučajeve spaljivanja Kur'ana unutar uskog okvira, a ne kao zločin iz mržnje", naglašeno je u tekstu.

Danski političar krajnje desnice Rasmus Paludan nastavio je s provokacijama spaljivanja primjeraka Kur'ana u Malmou, Norkopinu, Jonkopingu i glavnom gradu Štokholmu tokom uskršnjih praznika 2022. godine.

Demonstranti koji su tražili da se Paludan zaustavi kamenovali su policiju paleći gume na cestama. U incidentima su ozlijeđena 104 policajca i 14 demonstranta,a uništeno je i 20 policijskih vozila.

U glavnom gradu Švedske, Stockholmu, 21. siječnja, Paludan je 21. januara spalio Kur'an ispred Ambasade Turkiye u Štokholmu, a sve je izvršeno pod zaštitom policije koji nije dozvoljavala da bilo ko priđe Paludanu.

Salwan Momika, porijeklom Iračanin, spalio je Kur'an pod policijskom zaštitom ispred Štokholmske džamije prvog dana Kurban-bajrama, 8. juna.

Momika je također 20. jula pod policijskom zaštitom gazio Kur'an i iračku zastavu ispred Iračke ambasade u Štokholmu.

komentari (0)