WHO: Evropa jedini region na svijetu gdje se bilježi rast broja novozaraženih koronavirusom

U Evropi se treću sedmicu zaredom bilježi rast novooboljelih od koronavirusa

Svijet 20.10.2021, 11:20
WHO: Evropa jedini region na svijetu gdje se bilježi rast broja novozaraženih koronavirusom
© AA/Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je u da je prošle sedmice Evropa bila jedini region na svijetu gdje je zabilježen porast broja novozaraženih koronavirusom. 

U sedmičnoj procjeni pandemije, zdravstvena agencija UN-a, saopštila je da je prošle sedmice u Evropi registrovano sedam posto više slučajeva zaraze, odnosno oko 2,7 miliona novozaraženih te više od 46.000 smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom.

U Evropi se treću sedmicu zaredom bilježi rast novooboljelih od koronavirusa. Više od polovine država Starog kontitenta prijavilo je povećanje broja oboljelih od COVID-a 19.

Najveći pad broj novozaraženih bolešću COVID-19 zabilježen je u Africi i zapadnom Pacifiku, gdje je broj infekcija pao za oko 18, odnosno 16 posto.

Broj smrtnih slučajeva u Africi također se smanjio za otprilike četvrtinu, unatoč nedostatku vakcina na kontinentu, prenosi AA. 

Ostali regioni, uključujući Ameriku i Bliski istok, izvijestili su o sličnim brojkama u odnosu na prethodnu sedmicu, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.

komentari (0)