Zelensky: Ukrajina nije birala put rata

Svijet 24.02.2022, 19:13
Zelensky: Ukrajina nije birala put rata
© AA

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelensky izjavio je da njegova zemlja zagovara mir.

- Ukrajina nije izabrala put rata. Ukrajina predlaže da se vratimo na put mira, kazao je Zelensky u obraćanju naciji, komentarišući rusku vojnu intervenciju u Ukrajini.

Zelensky je naveo da zvuci koji se danas čuju nisu samo bombe, već spuštanje nove "gvozdene zavjese" koja odvaja Rusiju od civilizovanog svijeta.

Istakavši da su njihove vojne snage u dobrom stanju u Donbasu, a u Harkovu u teškoj situaciji, Zelenski je rekao da je najteža situacija bila u Khersonu u južnom regionu.

Napomenuo je također da “neprijatelj“ polako napreduje iz oblasti Chernihiva na sjeveru zemlje.

- Da, nažalost, imamo gubitke. Također, zarobili smo neke ruske vojnike. Naši ljekari pomažu onima koji se predaju, rekao je.

Zelensky je poručio svjetskim liderima da će im rat sutra pokucati na vrata ako danas ne pomognu Ukrajincima.

Nakon događaja na Trgu Majdan u Kijevu u Ukrajini 2014. godine na vlast došla je prozapadna vlada, a tadašnji predsjednik Viktor Yanukovych pobjegao je iz države. Rusija je tada nezakonito anektirala Krim. Separatisti su proglasili takozvane uprave u oblastima Donjeck i Lugansk, gdje većinski živi stanovništvo koje je ruskog porijekla. Potom su izbili krvavi sukobi između proruskih separatističkih snaga i ukrajinske vojske.

Sporazumi u Minsku potpisani su 2014. i 2015. godine uz posredovanje zapadnih sila. Međutim, kršenja primirja su nastavljena. Do februara, u sukobima je poginulo oko 14.000 osoba.

Rusija je skrenula pažnju javnosti tako što je krajem 2021. godine počela da raspoređuje desetine hiljada vojnika na granici sa Ukrajinom. Sjedinjene Američke Države su tvrdile da se Rusija sprema za invaziju, ali je zvanična Moskva to uporno negirala. Dok su zapadne zemlje prijetile Rusiji sankcijama, moskovska administracija je priznala separatističke vlasti u Donbasu i 24. februara pokrenula vojnu operaciju na teritoriji Ukrajine, piše AA.

Ruski lider Vladimir Putin pozvao je ukrajinsku vojsku da položi oružje, tvrdeći da je cilj Moskve "zaštititi ljude koji su bili izloženi genocidu od strane Kijeva i očistiti Ukrajinu od nacizma i militarizma".

komentari (0)