Zimmer toranj i Jubilarni sat u Belgiji privlače pažnju svojom ljepotom

Svijet 08.11.2021, 14:34 08.11.2021, 14:42
Zimmer toranj i Jubilarni sat u Belgiji privlače pažnju svojom ljepotom
© AA

Zimmerov toranj u Antwerpenu mnogima je poznat kao Corneliusov toranj. Dio utvrde je u 14. stoljeću štitilo grad od napada, međutim, 1930. godine astronom Louis Zimmer sagradio je na njemu prilično neobičan Jubilarni sat.

Louis Zimmer, satni izrađivač i astronom, proveo je pet godina stvarajući Jubilarni sat i otkrio ga javnosti 1930. godine na stotu godišnjicu nezavisnosti Belgije. Zimmer Tower je dom muzeja posvećenog radu Louisa Zimmera.

Sastoji se od 12 malih sati s 57 brojčanika. Njihov glavni značaj je da pokazuju vrijeme na svim kontinentima. Osim toga, trebaju se dodati i faze mjeseca, vremena plime i morske struje, kao i mnogih drugih fenomena.

Izvorni toranj sagrađen je najkasnije 1425. godine, iako je precizan datum gradnje nepoznat. Općinske su vlasti 1812. kulu prodale, ali nakon Prvog svjetskog rata kupile su je i postavile za rušenje.

Međutim, 1930. astronom i urar Louis Zimmer darovao je složeni sat koji je bio ugrađen u stari toranj, a koji je za to morao biti bitno rekonstruiran. U čast astronoma građevina je preimenovana u Zimmer toranj, piše AA.

komentari (0)