Turska odbrambena industrija bilježi uspjehe: U proizvodnji i projektili nove generacije za bespilotne letjelice

Riječ je o započetoj serijskoj proizvodnji laserski navođenih projektila Bozok, razvijenih za bespilotne letjelice

TEHNOLOGIJA 06.06.2022, 10:52
Turska odbrambena industrija bilježi uspjehe: U proizvodnji i projektili nove generacije za bespilotne letjelice
© AA

Turska odbrambena industrija počela je serijsku proizvodnju laserski navođenih minijaturnih projektila Bozok, razvijenih za bespilotne letjelice (UAV). 

Direktor Instituta za istraživanje i razvoj odbrambene industrije (SAGE) pri Vijeću za naučna i tehnološka istraživanja Turkiye (TUBITAK) Gurcan Okumus rekao je za AA da potražnja za proizvodima odbrambene industrije raste iz dana u dan pod utjecajem cikličkog razvoja.

Ističući kako kao Institut kontinuirano podržavaju aktuelne projekte i iniciraju nova istraživanja i razvoj odbrambene industrije Turkiye, Okumus je kazao da kompanija ROKETSAN nastavlja serijsku proizvodnju krstarećih projektila SOM, a kako se nastavljaju i studije za unapređenje sposobnosti postojećih projektila. Dodao je da se radi na jačanju faktora domaće proizvodnje u tom sektoru Turkiye.

- U okviru tog projekta izvršena su uspješna testna lansiranja. Došli smo do važne faze u projektu SOM-J. Počeli su i testovi upotrebe na avionima F-16, kao i testovi preciznog gađanja. SOM-J je projekat do kojeg nam je stalo jer je to krstareća raketa koja se može lansirati i sa bespilotnih letjelica. Uskoro očekujemo finalne rezultate i možemo reći da je projekat u završnoj fazi, rekao je Okumus.

Okumus je također kazao da su u toku i testna lansiranja raketa zrak-zrak te je dodao da se Turkiye sprema za serijsku proizvodnju tih projektila. Turkiye je započela i projekt razvoja još jedne vrste raketa pod nazivom Gokhan.

 Nove sposobnosti setova za navođenje

Ističući da se setovi za navođenje projektila uveliko koriste u različitim operacijama, Okumuş je rekao da je rat u Ukrajini pokazao kako se zalihe municije brzo tope te je dodao kako Turkiye intenzivno radi na razvoju i proizvodnji sve naprednijih sistema za navođenje i to na način da stalno povećava udio domaćeg faktora u tom razvoju i proizvodnji.

- Nastavljamo da radimo na kompletima za navođenje HGK-82 i HGK-83, na unapređenju njihovih lasera i drugih senzora i tragača, antena protiv ometanja i općeg poboljšanja njihove sposobnosti. Kompleti za navođenje će se koristiti i kao oružje za naše nove bespilotne letjelice visokog kapaciteta, kazao je Okumus.

Kuzgun (gavran) čeka prve narudžbe

Okumus je kazao da napreduju i turski projekti municije koja je vezana za bespilotne letjelice te je istakao važnost projekta razvoja modularne municije Kuzgun (gavran).

- Kuzgun je još jedan projekat do kojeg nam je mnogo stalo i u kojem brzo napredujemo. Postoje različite varijante Kuzguna, kao što su slobodno plutajući, turbomlazni i onaj na čvrsto gorivo. Rad na sva tri se nastavljaju paralelno. Testovi slobodnog plutanja će biti uskoro okončani i vrlo smo blizu prvih narudžbi, rekao je Okumus i dodao:  “Intenzivirali smo rad na Kuzgunu na čvrsto gorivo i testirat ćemo njegovo lansiranje sa mornaričkog vozila. Do kraja ove godine ćemo vidjeti kako se Kuzgun lansira sa bespilotnog mornaričkog vozila, a 2023. godine ćemo napraviti značajan napredak na turbomlaznom modelu. Radovi se nastavljaju na razvoju Kayija, kojeg zovemo malim Kuzgunom“, rekao je Okumus.

Bozok sve efekatniji i da većim dometom

Naglasivši kako je Turkiye završila testiranja i počela serijsku proizvodnju municije za bespilotne letjelice u okviru projekta Bozok, Okumus je kazao da ta municija ima prodornu bojevu glavu i da se i dalje radi na unapređenju njene efikasnosti.

- Radimo i na provećanju dometa. Bilo je hitaca na Bozoku koji su premašili 15 kilometara. Cilj nam je još veći domet, rekao je Okumus.

Naveo je da će isporuke početi kako masovna proizvodnja bude napredovala.

Rješenja za navigaciju i eksplozivne materijale

On je istakao da turska odbrambena industrija nastavlja projekte razvoja različitih sistema, uključujući i navigacijske, te je dodao da je značajan napredak ostvaren na projektu navigacijskih paketa koji se mogu koristiti u brzim borbenim čamcima i brodovima.

- U okviru jedne narudžbe smo počeli raditi na blizu 20 isporuka. Naša brodogradilišta rade sa velikim izvoznim potencijalom. Cilj nam je da tamo koristimo naše navigacione proizvode, uključujući i prijemnik Kesif. Masovna proizvodnja je počela, ali nastavlja se rad na unapređivanju, rekao je Okumus.

Ističući da turska odbrambena industrija pravi velike iskorake i na polju ekspertiza za eksplozive i energetske materijale, Olumus je kazao da je Turkiye razvila svoj prvi termobarični eksploziv Tendurek.

- Razvili smo njegove vrlo različite, vrlo isplative verzije i licenciran je i pušten u upotrebu, rekao je Okumus.

Saradnja s vojnim fabrikama

Okumus je kazao da je u završnoj fazi projekt saradnje s vojnom fabrikom ASFAT u okviru koje se radi na proizvodnji hiljadu sistema HGK-82.

- Vodimo i druge pregovore. Nastavićemo da pružamo podršku shodno potrebama naše vojne industrije. Nastavljamo da podržavamo različite projekte za korištenje proizvodnih kapaciteta naših vojnih fabrika“, zaključio je Okumus.

komentari (0)