Impozantna Topkapi palata u Istanbulu: Ljepota od koje zastaje dah

Topkapi palatu je dao sagraditi Fatih Sultan Mehmet između 1460. i 1478. godine nakon osvajanja Istanbula, a svoj sadašnji izgled je poprimila s dodatnim građevinama koje su izgradili sultani koji su dolazili nakon njega

Upoznajmo Turkiye 30.05.2023, 11:54
Impozantna Topkapi palata u Istanbulu: Ljepota od koje zastaje dah
© AA

Topkapi palata, koja je korištena kao administrativno središte i službena rezidencija Osmanskog Carstva tokom 380 godina, i na tom lokalitetu izložene “Svete relikvije“ snimljene su FPV dronom, a snimak pokazuje impozantnost tog istanbulskog kompleksa i iz ptičje perspektive. 

Topkapi palatu je dao sagraditi Fatih Sultan Mehmet između 1460. i 1478. godine nakon osvajanja Istanbula, a svoj sadašnji izgled je poprimila s dodatnim građevinama koje su izgradili sultani koji su dolazili nakon njega.

Kompleks i danas sija punim sjajem, prkosi vremenu i nijemo svjedoči o prošlosti.

U muzej je pretvorena 3. aprila 1924. godine, nakon proglašenja Republike Turkiye i prvi je muzej Republike.

Reporterska ekipa Anadolije snimila je FPV dronom kompleks koji slovi za jednu od najvećih muzejskih palača na svijetu, piše AA. 

Snimak pokazuje sav raskoš kompleksa sa njegovom arhitekturom i prostorijama sa zbirkama i oko 300.000 arhivskih dokumenata koji pokrivaju površinu od približno 350.000 kvadratnih metara, isključujući park Gulhane.

Na snimku se vide i Istanbulski kanal te druga monumentalna istanbulska znanja, uključujući Aja Sofiju.

Snimak prikazuje predvorje i raskošne odaje palate, a na njemu se vide i “Svete relikvije“ koje je 1517. godine iz Egipta donio Yavuz Sultan Selim.

Među najvrjednijim muzejskim eksponatima je i Kasikci dijamant, 86-karatni veliki dijamant koji je ukrašen sa 49 manjih dijamanata poredanih u dva reda.

komentari (0)