Nakon lješnjaka i baklave: EU dodijelila zaštićeni status za turski desert antakya kunefesi
Desert se proizvodi u provinciji Hatay, a recept se "prenosi s jedne generacije na drugu na osnovu odnosa majstor-šegrt"
Evropska unija dodijelila je danas status zaštićene geografske oznake za turski desert antakya kunefesi, javlja Anadolija.
- Antakya kunefesi je jedan od rijetkih deserta koji sadrže sir u Turkiye, navela je Evropska komisija u saopćenju.
Desert se proizvodi u provinciji Hatay, a recept se "prenosi s jedne generacije na drugu na osnovu odnosa majstor-šegrt", dalje se navodi u dokumentu.
Desert se pravi od lagano pečenog tijesta u obliku niti (kunefelik kadayif), svježeg antakya sira proizvedenog za kunefe, putera i sirupa.
Ovo je deveti turski prehrambeni proizvod koji je dobio zaštitu Evropske unije, uključujući vrhunske lješnjake "giresun tombul findigi" iz regije Crnog mora i baklavu iz Gaziantepa.
Evropska unija vodi registar za nazive poljoprivrednih proizvoda, namirnica i pića koji uživaju zaštitu u cijeloj uniji, koji sadrži geografske oznake, kvalitet proizvoda i instrumente pravne zaštite.