Prirodne ljepote Turske: Pećine u Denizliju turistička atrakcija sa zdravstvenim učinkom

- Pećina u Kakliku, visine stropa od dva do pet metara, dužine 40 metara u pravcu sjeveroistok-jugozapad i 65 metara u smjeru sjeverozapad-jugoistok, ukrašena je stalaktitima, stalagnitima, a ima i sedrene stepenice slične onima u Pamukkaleu

Upoznajmo Turkiye 22.11.2023, 10:40
Prirodne ljepote Turske: Pećine u Denizliju turistička atrakcija sa zdravstvenim učinkom
© AA

Pećina Kaklik u Turskoj privlači sve više posjetilaca, a riječ je o pećini koja je na UNESCO-voj listi svjetske baštine definisana kao podzemni ekvivalent Pamukkalea. 

Ovo područje svake godine posjeti hiljade turista.

Smještena u mjestu Kaklik u okrugu Honaz, 30 kilometara od centra grada, pećina već više od dvije decenije doprinosi turizmu sa svojim travertinima, bazenima s termalnom vodom, algama u različitim nijansama zelene, konstantnom temperaturom zraka od 32 stepena i magičnom atmosferom.

Pećinu su otkrila dva Francuza 1800-ih godina, piše AA. 

Mnogi turisti koji dolaze u tursku destinaciju Pamukkale, sve češće posjećuju i podzemni Pamukkale u Kakliku.

Pećina, visine stropa od dva do pet metara, dužine 40 metara u pravcu sjeveroistok-jugozapad i 65 metara u smjeru sjeverozapad-jugoistok, ukrašena je stalaktitima, stalagnitima, a ima i sedrene stepenice slične onima u Pamukkaleu. Sadrži i dosta termalne vode.

Gradonačelnik Honaza Yuksel Kepenek rekao je da je pećina unutar granica okruga Kaklik jedinstveno mjesto koje treba posjetiti i vidjeti.

Naveo je da se pećina opisuje i kao podzemno Pamukkale.

"Naravno, mi nismo alternativa Pamukkaleu. Pećina Kaklik je posebna destinacija, Pamukkale je posebna destinacija. Interesovanje je veoma veliko. Značajan dio turista koji dolaze u Pamukkale takođe dolazi u pećinu Kaklik. U prosjeku imamo više od 10.000 posjetilaca mjesečno. Kada računamo one sa besplatnim ulazom, ugostimo skoro 20.000 posjetilaca mjesečno", pojasnio je Kepenek.

Istakao je da su poduzete sve mjere predostrožnosti kako bi gosti bili sigurni za vrijeme obilaska pećine.

"Turista može provesti dva do tri sata u pećini. Pećina Kaklik je velika atrakcija, posebno osobama koje zanima pećinski turizam. Ona je i važan centar u zdravstvenom smislu, jer je poznato da se u njenoj vodi nalaze minerali, koji su dobri za kožne bolesti", ispričao je Kepenek.

I pećina Keloglan, pronađena 1990-ih godina, a koja se nalazi u Dodurgalaru u Acipayamu, zanimljiva je turistička atrakcija tog kraja. Za posjete je otvorena 2003. godine.

Šarena rasvjeta postavljena je na različitim mjestima u pećini Keloglan dugoj 145 metara na istočnoj padini planine Malli.

Prema jednoj od legendi, ćelavi i mršavi pastir morao je da provede sedam dana u pećini. O imenu pećine se pričaju različite priče. Jedna od njih je da kada se pastir vratio u svoje selo, imao je dugu kosu i bradu.

Druga legenda kaže da je ćelavi mladi pastir otišao u planine jer nije mogao oženiti djevojku koju je volio i živio je u ovoj pećini. Nakon nekog vremena, mladiću je počela da raste kosa i vratio se u svoje selo i oženio djevojku koju je volio.

Ercan Dana, službenik koji je zadužen za obilazak pećine, rekao je da je interesovanje za pećinu iz dana u dan sve veće.

"Ovdje u prosjeku godišnje ugostimo 19.000 ljudi. Porodice i strani turisti koji dolaze ovamo kažu da je korisna za osobe sa astmom i bronhitisom. Kažu nam da bolje dišu nakon posjete pećini", naglasio je Dana.

komentari (0)