Tradicionalni ulični ukusi Turkiye: Na meniju Souš

Upoznajmo Turkiye 12.08.2022, 11:47 12.08.2022, 12:17
Tradicionalni ulični ukusi Turkiye: Na meniju Souš
© AA

Souš (Söğüş) je jedan od zanimljivih specijaliteta turske kuhinje koji se priprema od janjeće glave.

Riječ je o poznatoj uličnoj hrani koja se najčešće konzumira u Izmiru, s kojim se poistovjećuje. Iako nije poznato porijeklo ovog ukusnog jela, smatra se da potiče od turskih nomada ili s balkanskih prostora.

Priprema souša traje poprilično dugo, jer se janjeće glave kuhaju gotovo 5 sati, a nakon toga slijedi odvajanje mesa od kosti.

Souš se servira sa ili bez mozga, a ono što mu daje poseban ukus jesu dodaci poput luka, paradajza, peršuna i raznovrsnih začina.

Levent Inceoglu, koji već dugo godina prodaje souš u poznatoj tržnici Kemeralti u Izmiru, govorio je o pripremi ovog turskog specijaliteta.

- Janjad za pripremu souša nabavljamo iz Balikesira, ona su specifična po tome što nemaju rep, zbog toga masnoća koja bi trebala biti u repu bude u ostalim djelovima, što čini meso ukusnijim, ispričao je Inceoglu.

Napomenuo je da se souš ne može pripremati s telećom ili junećom glavom, jer, kako kaže, "to onda nije to".

Ističući da je riječ o kuhanom mesu, Inceoglu je rekao da je souš mnogo laganiji od ostalih specijaliteta koji se pripremaju na roštilju ili krušnim pećima.

- Skoro je dolazila jedna porodica iz Italije. Bili su oduševljeni ukusom souša. Posjećuju nas i porodice iz Njemačke, kojima govorim o turskoj kuhinja koja obiluje jelima pripremljenim od unutrica. Iznenadili su se kada su čuli da se souš servira hladan, kazao je Inceoglu.

Izvor: AA / Prijevod: Balkannews

komentari (0)